De Pareltjes (54)

Vandaag keren we in “De Pareltjes” terug naar het Eurovisiesongfestival van 2001. Kopenhagen, de Deense hoofdstad werd de gaststad voor het 46ste Eurovisiesongfestival.  De show werd gepresenteerd door Natasja Crone Back en Søren Pilmark. Zij presenteerden het programma bijna volledig in rijm. Het festival ging door in het voetbalstadion Parken. Het is de grootste zaal ooit waar er een Songfestival is georganiseerd. De capaciteit was 38.000 toeschouwers. De helft van de toeschouwers in de zaal kon echter het podium onmogelijk bekijken.
De parel van deze week gaat over de Estse inzending. De Estse omroep ETV koos in 2001 opnieuw om een kandidaat te selecteren via hun nationale voorronde Eesti Laul, waarvan de finale plaatsvond op 3 februari 2001. Acht kandidaten namen aan deze voorronde deel en de winnaar werd bepaald door een internationale jury. De winnaar van de avond werd Tanel Padar, Dave Benton & 2XL. Met hun lied “Everybody” mochten ze Estland vertegenwoordigen.

De Estse inzending had een gunstige startpostitie geloot voor het Eurovisiesongfestival. Het kwam als 20ste van de avond op. Net na Duitsland en vlak voor Malta. Op het einde van de puntentelling bleek dat ze op een 1ste plaats waren geëindigd met 198 punten. Dit was de eerste – en tot nu toe – de enige overwinning van het land op het festival. Men ontving 9 keer het maximum van de punten. Nederland had 12 punten over voor deze inzending. België was op het festival afwezig.


Volgende week: De Pareltjes van 2015 (1)

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.