De nummer 2 van de tien grootste diva’s

02: Dana International

U kon de afgelopen maanden stemmen voor uw grootste diva. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer 2 in onze lijst en dat is de Dana International. De echte naam van Dana is Sharon en geboren op 2 februari 1972 in de Israëlische stad Tel Aviv. Al vroeg voelde Sharon dat ze op het podium hoort. Ze volgde het Eurovisiesongfestival op de voet en was een groot fan van Ofra Haza, een wereldzangeres die in 1983 Israël naar de tweede plaats bracht op het Eurovisiesongfestival. Vanaf dat moment zwoer Sharon dat ze op een dag ook op dat podium zou staan.
In 1992 ontmoette Sharon de toen 27-jarige deejay Offer Nissim, die in een gaydiscotheek van Tel Aviv werkte. Sharon trad daar met een travestieact op onder de naam Sa’ida. De deejay was ervan overtuigd dat Sa’ida een succesvolle artieste kon worden. Samen gingen ze experimenteren met dancemuziek. Ze namen een single op die ze onder de naam Offer Nissim featuring Danna uitbrachten. (De schrijfwijze ‘Dana’ ontstond pas later.) Sharon geloofde in eerste instantie niet in het succes. Sa’ida Sultana (My name is not Sa’ida), een cover van Whitney Houstons nummer My Name Is Not Susan, werd echter een hit. Zelfs in de gayscene van New York werd het nummer vaak gedraaid. “Daar stond ik dan, terwijl iedereen uit z’n dak ging op mijn nummer” zei Sharon hierover. Pas na de tweede single Danna International noemde Sharon zichzelf Danna International. In 1998 zou de grote doorbraak komen door haar deelname aan het Eurovisiesongfestival.

De diva op het Eurovisiesongfestival

Dat Dana International een grote diva is bewees ze door heel Europa op zijn kop te zetten bij haar deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1998. Een travestiet op het songfestivalpodium waren de kijkers en jury nog niet echt gewoon. Diva was het nummer. De kledij is van de hand van topontwerper Jean-Paul Gaultier.

Het succes lonkte en Dana werd de winnaar van de avond. Diva werd een Europese hit maar haar albums erna scoorden maar matig. Een jaar later mocht Dana de trofee overhandigen aan Charlotte maar viel hier op het podium. Na vijf jaar geen album uitgebracht te hebben keerde Dana in 2007 terug naar het podium. In 2011 probeerde Dana zelfs opnieuw een worp naar de winst op het Eurovisiesongfestival, deze keer met ding dong.
Het werd niet het succes van de avond. Dana strandde namelijk al in de halve finale. Ze stapte in een auto en reed recht naar huis. Later vertelde ze dat het een blamage was. 

Morgen kennen wij de nummer 1. Wie staat er op één in de lijst van de grootste diva’s van Eurosong? Kom het morgen te weten op www.eurosongland.com 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.