De geschiedenis van Junior [3]: De winnaars.

Naast de repetities en verslagen rond de gebeurtenissen van het Junior Eurovisiesongfestival in Malta blikken wij van Eurosongland ook deze week terug op de afgelopen 13 edities van het festival. In onze laatste episode blikken we terug op alle winnaars van het festival.
De winnaars van het Junior Eurovisiesongfestival.
Afbeeldingsresultaat voor junior eurovision 2003 croatiaKomende zondag steekt één van de zeventien kandidaten de trofee als winnaar van de uitzending de lucht in maar wie volgt hij of zij nu eigenlijk op? Tijdens de allereerste editie van het Junior Eurovisiesongfestival in 2003 hadden enkel de kijkers thuis hun zeg over wie de winnaar van het festival ging worden. Na een spannende strijd kon uiteindelijk Dino uit Kroatië de trofee in de lucht steken. Hij kreeg voor zijn nummer Ti si moja prva ljubav drie keer de volle twaalf punten. Spanje kon met 9 punten verschil tweede worden. Het was de eerste keer dat Kroatië een eurovisiewedstrijd kon winnen. De runnerup van 2003, Spanje kon in 2004 wel winnen. Zij stuurden toen María Isabel met Antes muerta que sencilla naar Noorwegen. België gaf samen met zeven andere landen de volle twaalf punten aan María Isabel. Toen het festival in Hasselt plaatsvond werd Spanje opnieuw tweede. Deze keer scheelde het maar drie punten met de winnares van de avond. Niet veel mensen hadden hun geld op Wit-Rusland gezet in 2005 maar toch kon Kseniya Sitnik winnen met My vmeste. Een jaar later, in Boekarest kon opnieuw een Russisch lied winnen. Deze keer was het niet Wit-Rusland maar buurland Rusland die met de overwinning aan de haal ging. The Tolmachevy Twins vertegenwoordigden toen het land met Veseniy jazz. In 2014 zagen we de tweeling trouwens op het grote Eurovisiesongfestival waar ze toen zevende werden. Rotterdam was de eerste van twee Nederlandse steden waar het Junior Eurovisiesongfestival ooit zou plaatsvinden en ook daar won er een Russisch nummer. Op de editie van 2007 won Wit-Rusland voor de tweede keer het Junior Eurovisiesongfestival, deze keer met Alexei Zjigalkovitsj en het nummer S droezjami. Het verschil met de nummer twee (Armenië) was maar één punt. Eén van de meest legendarische overwinningen op het Junior Eurovisiesongfestival werd in 2008 behaald. In het zonnige Cyprus stuurde Georgië een bende bijen het podium op. Met Bzz, Bzz wonnen ze overtuigend het festival. In 2009 trok het Junior Eurovisiesongfestival voor de eerste keer naar Oekraïne. Het aantal deelnemende landen was toen al teruggeslonken tot 13 deelnemers maar dat bedervde de eerste overwinning van Nederland niet. Wie kent er nu niet het nummer Click clack van Ralf Mackenbach niet? 
Afbeeldingsresultaat voor junior eurovision 2010 armeniaArmenië had sinds hun eerste deelname in 2006 al vaak in de top drie gestaan maar in Minsk (2010) kon het land voor het eerst winnen. Vladimir Arzumanian zong een nummer over zijn mama en kreeg daarvoor 120 punten. Eén punt meer dan Rusland. Voor het eerst organiseerde het winnende land het festival erop. In Armenië kon buurland Georgië voor de tweede maal winnen. Drie keer kreeg Candy Music van Candy de volle twaalf punten. Nederland werd trouwens tweede met maar vijf punten minder dan de winnaar. Nederland organiseerde in 2012 het Junior Eurovisiesongfestival voor de tweede keer. Twaalf landen stonden er maar aan de start, wat het absolute minimum ooit in de geschiedenis was. Anastasija Petryk kon deze editie winnen met Nebo. Het werd een overtuigende overwinning want acht van de twaalf landen gaven de volle twaalf punten aan Oekraïne waaronder ook België en Nederland. 
Afbeeldingsresultaat voor junior eurovision 2013 maltaIn 2013 organiseerde Oekraïne het festival voor de tweede keer. Opnieuw namen er maar twaalf deelnemers mee aan het festival. Malta was één van de terugkerende landen en wist deze editie te winnen. Gaia Cauchi kreeg met The Start 130 punten, de nummer twee werd het gastland Oekraïne. Malta was zo blij met hun eerste overwinning op het Junior Eurovisiesongfestival dat de omroep er nieuw leven in blies voor de editie van 2014. Zestien landen tekenden present voor deze editie waaronder ook Italië. Vincenzo Cantiello kon winnen met  Tu primo grande amore. Het festival verhuisde in 2015 niet naar Italië maar naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Malta stuurde opnieuw een sterke inzending naar het Junior Eurovisiesongfestival en kon opnieuw winnen. Deze keer was dat met Destiny Chukunyere en het nummer Not my soul

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.