Back to Junior Eurovision 2011

Junior Eurovision 2011

De komende 12 weken keren we terug in de tijd en kijken we naar het kleine broertje van het Songfestival, het Junior Songfestival. Vandaag zijn we aanbeland in 2012.

Het organiserende land
Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival, werd het georganiseerd in een Kakausisch land namelijk Armenië. Het was ook de eerste keer in de geschiedenis dat de winnaar van het jaar voordien het festival zo organiseren.

De deelnemende landen
Dit jaar waren er slechts 13 deelnemers, te samen met 2009 het minste ooit. Malta en Servië trokken zich om diverse redenen terug, echter keerde Bulgarije ook terug.

De Belgische en Nederlandse selectie
Onmiddellijk na de afloop van JESF 2010 maakte de VRT bekend opnieuw deel te nemen. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor Junior Eurosong. Net zoals in 2010 werden er 4 avonden georganiseerd waar elk 2 kandidaten tegen elkaar streden. Een jury bestaande uit Miguel Wiels, Tom Dice en Eva Daeleman. In de finale won Femke met haar lied Een kusje meer.

In Nederland koos men wederom voor een nationale finale. Iedereen kon een lied per post opsturen of uploaden via de site. Uit meer dan 1100 inzendingen koos een selectiecomité de 8 gelukkigen. In 2 halve finales ging de top 2 door en er werd ook nog 1 wildcard gekozen. In de finale won Rachel met haar lied Ik ben een teenager.

Het festival

Het festival werd georganiseerd in Yerevan, Armenië. De show werd gepresenteerd door Gohar Gasparyan and Avet Barseghyan.

België en Nederland moesten respectievelijk aantreden als dertiende en negende.

De puntentelling verliep volgens het principe van 50% televoting en 50% jury. Net zoals de voorbije 2 jaren was de puntentelling zeer spannend. Georgië lag de hele tijd aan kop, maar Nederland zat hen ook op de hielen. Echter de 6 punten van België aan Georgië zorgde voor de 2de overwinning van het land.
Femke eindigde op een verdienstelijke 7de plaats met 64 punten.

De nasleep van het festival

Na de toch verrassende overwinning van de meidengroep Candy op het festival, bleef het buiten 1 hit zeer rustig rond hen.

Ondanks de uitstekende 2de plaats van Rachel op het festival, zat er geen verdere carrière in voor haar tot nu toe.

Femke had eerder faam opgedaan in de tijd voor haar deelname. Toen nam ze deel aan tal van internationale muziekshows en zong ze voor goede doelen.

Volgende week: Back to Eurovision 2012

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.