Back to Junior Eurovision 2010

Junior Eurovision 2010

De komende 12 weken keren we terug in de tijd en kijken we naar het kleine broertje van het Songfestival, het Junior Songfestival. Vandaag zijn we aanbeland in 2010.

Het organiserende land
Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival, werd het georganiseerd in een dictatuur namelijk Wit-Rusland. Zij hadden al 2 maal het festival gewonnen en de EBU vond de tijd rijp om hen het festival daar te laten organiseren.

De deelnemende landen
Dit jaar waren er opnieuw 14 deelnemers, wat eentje meer was dan het jaar voordien. Toch trokken er zich nog 2 landen zich terug namelijk Cyprus (wat zou duren tot 2014) en Roemenië (nog steeds hun laatste deelname).
Letland en Litouwen keerden dan weer terug op het toneel terwijl Moldavië zijn debuut maakte op het festival.

De Belgische en Nederlandse selectie
In totaal deden 8 artiesten mee aan de liveshows voor Junior Eurosong. In een eerste fase namen 2 kandidaten het elke dag tegen elkaar op. De jury bestaande uit Walter Grootaerts, Ralf Mackenbach, Jelle Van Dael en de Junior Eurosongjury, koos elke dag een winnaar.
In de finale wonnen uiteindelijk Jill en Lauren met hun lied Get up!

Ook in Nederland verkoos men opnieuw een nationale finale. Er werden 2 halve finales georganiseerd waarbij elk 4 artiesten deelnamen. De top 2 van elke halve finale ging door en in elke halve finale kreeg nog 1 lied de wildcard van de jury. In de finale won werd de winnaar bepaald door een kinderjury, vakjury en televoting. Senna en Anna wisten uiteindelijk te winnen met het lied My family.

Het festival

Het festival werd georganiseerd in de Minsk Arena in Minsk, Wit-Rusland. De show werd gepresenteerd door Denis Kourian en Leila Ismailova
België en Nederland moesten respectievelijk aantreden als negende en derde.
De intervalact werd verzorgd door Alexander Rybak en alle kandidaten die meededen aan het festival.

De puntentelling verliep volgens het principe van 50% televoting en 50% jury. Opnieuw werd het een zeer spannende puntentelling. Armenië won voor het eerst in zijn geschiedenis het festival met slechts 1 punt voorsprong op de tweede Rusland. België en Nederland eindigden op een 7de en 9de plaats.

De nasleep van het festival


Na de overwinning van Vladimir op het festival, werd er niets meer van hem gehoord.

Dit gold ook voor de Nederlandse deelnemers Senna en Anna, zij hadden al een beetje carrière gemaakt voor het festival.
Na hun deelname gingen Jill en Lauren uit elkaar, echter kwam Jill in 2012 terug met haar eigen groepje.

Volgende week: Back to Eurovision 2011

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.