Back to Junior Eurovision 2009

Junior Eurovision 2009

De
komende 12 weken keren we terug in de tijd en kijken we naar het kleine
broertje van het Songfestival, het Junior Songfestival. Vandaag zijn we
aanbeland in 2009.

Het organiserende land
Voor het eerst in de geschiedenis van het festival, werd het georganiseerd in Oekraïne. Het was wel lang niet zeker of het festival kon doorgaan, dit door de dreiging van de Mexicaanse griep in het land. Na enkele voorzorgsmaatregelen en door maar een beperkt aantal mensen toe te laten in de zaal, ging de show gewoon door.

De deelnemende landen
Ook dit jaar waren er jammer genoeg enkele wijzigingen op vlak van deelnemende landen.
Na 1 jaar afwezigheid keerde Zweden al terug.
Drie landen trokken zich terug van het festival. Bulgarije stopte na hun laatste plaats in 2008. Griekenland, één van de stichters van het festival, stopte nadat bleek dat er te weinig interesse in het land was. Litouwen stopte dan weer omwille van financiële redenen.

De Belgische en Nederlandse selectie
Junior
Eurosong werd deze keer in een ander jasje gestoken. Er waren 3 voorrondes waar telkens 4 artiesten aantraden. Elke deelnemer zong 2 verkorte versies van zijn lied, maar wel telkens in een ander genre. Per voorronde gingen 2 artiesten door, en tevens werd dan ook hun genre gekozen.

In de finale namen 6 artiesten deel en uiteindelijk won Laura met het lied Zo verliefd (yodelo-versie)

Ook

in Nederland verkoos men opnieuw een nationale finale. Er werden 2 halve finales georganiseerd waarbij elk 5 artiesten deelnamen. De top 2 van elke halve finale ging door en 1 nummer kreeg de wildcard. In de finale won Ralf Mackenbach met zijn lied Click Clack.

 
Het festival

Het
festival werd georganiseerd in het Sportpaleis in Kiev, Oekraïne. De show werd
gepresenteerd door Timoer Mirosjnytsjenko en Ani Lorak, die bekend is van het grote festival.

België en Nederland moesten respectievelijk aantreden als zevende en elfde.
De intervalact werd verzorgd door Ani Lorak, die een aantal nummer bracht waaronder haar lied van het Eurovisiesongfestival.

De
puntentelling verliep volgens het principe van 50% televoting en 50% jury. Het werd één van de spannendste puntentellingen in de geschiendenis. Zowel België, Nederland, Armenië als Rusland kwamen aan de leiding. Uiteindelijk bepaalde Macedonië dat Nederland voor het eerst het festival won. Op 5 punten daarvan eindigden Armenië en Rusland op een 2de plaats. België behaalde zijn hoogste notering ooit met een 4de plaats.

De nasleep van het festival
Na zijn overwinning was Ralf te zien in diverse binnenlandse en buitenlandse programma’s. In 2010 zat hij in de jury van de Belgische preselectie. Daarnaast nam hij nog enkele nieuwe liedjes op en speelde hij zelfs in enkele films mee.

Voor de Belgische Laura was het ook nog niet voorbij. Ook in 2010 mocht ze zetelen in de jury van Junior Eurosong en mocht ze de punten voorlezen op het festival. Daarnaast nam ze nog deel aan KetnetPop en was ze genomineerd voor een MIA. In 2012 bracht ze haar laatste album uit.

Volgende week: Back to Eurovision 2010

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.