Back to Junior Eurovision: 2003: De start in Kopenhagen

Back to Junior Eurovision 2003

De komende 12 weken keren we elke woensdag terug op het rijkgevulde verleden van het Junior Eurovisiesongfestival. Dit jaar vind het 12de Junior Eurovisiesongfestival plaats in Malta op 15 november.


Het ontstaan van het festival

Voor het ontstaan van het festival moeten we al even terugkeren in de tijd. In de jaren ’80 namen enkele hele jonge artiesten deel aan het Eurovisiesongfestival (waaronder onze eigen Sandra Kim). De EBU besliste in de jaren ’90 dat de minimumleeftijd 16 werd.


Ondertussen was er in de Scandinavische landen een wedstrijd genaamd MGP Nordic opgericht voor kinderen van 8 tot 15 jaar die elk jaar gehouden werd. De EBU vond dit concept goed en wou dit overbrengen naar Europa. Men zocht enkele geïnteresseerde landen en een gastland en kwam zo uit op Denemarken.
Voor deze eerste editie namen 16 landen deel uit alle diverse hoeken van Europa. Oorspronkelijk zouden er 22 landen deelnemen, maar 6 trokken zich voortijdig terug.


Nationale selectie België en Nederland

België koos in navolging van het succes van Eurosong voor het Eurovisiesongfestival, voor Eurosong for Kids.
Nadat alle inzendingen binnen waren, koos de VRT 10 artiesten die mochten deelnemen aan de halve finales.
Na deze halve finales bleven er nog 5 artiesten over voor de finale.
Na een spannende puntentelling bleek uiteindelijk X!nk met het lied De vriendschapsband de winnaar te zijn.Ook in Nederland koos men voor een nationale finale. Hieraan namen 9 artiesten deel. De winnaar werd gekozen door een combinatie van televoting en een professionele vakjury. Uiteindelijk won Roel Felius met het lied Mijn ogen zeggen alles ruim de wedstrijd.
Het festival in Denemarken
Het festival vond  plaats op 15 november 2003 in het Forum Kovenhavn in Kopenhagen. Dit complex kan tot 10.000 toeschouwers ontvangen. De show werd gepresenteerd door Camilla Ottensen en Remee.
De Belgische en Nederlandse inzending moesten respectievelijk als 11de en 16de aantreden op het festival.
Nadat alles liedjes gebracht waren, brachten de populaire groepen Sugarbabes en Busted een lied.
De punten werden net zoals op het Eurovisiesongfestival bepaald door de stemmen van de televoting. Het populairste lied van een land kreeg 12 punten, dan 10, 8-1 punt.
Het festival werd gewonnen door Kroatie en Dino Jelušić
met het Ti si moja prva ljubav.

België eindigde op een verdienstelijke 6de plaats met 83 punten. X!nk kreeg van ieder land punten en van Nederland het maximum van 12 punten.
Nederland verging het iets minder met een 11de plaats en 23 punten, waarvan 12 uit België kwamen.


De nasleep van het festival

Winnaar Dino Jelusic is ook na zijn overwinning blijven verder doen in de muziek. Hij maakte nog enkele cd’s en albums en kon optreden in verschillende landen.
Momenteel zit hij in een heavy metal groep MUD en is vooral populair in de balkanlanden.


X!nk’s muzikale carrière ging pas echt van start na het festival. Ze brachten in 2004 hun eerste album uit, dat goud behaalde in Vlaanderen.
Ook in 2005 kwam er een album en erna nog enkele singles. In 2009 zetten ze een punt achter de groep en gingen elk hun eigen weg.


Voor Roel Felius ging het iets bescheidener. Hij bracht nog 1 single uit en werkte daarna vooral in theater en musicalproducties.


Volgende week: Back to Junior Eurovision 2004

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.