Analyse: Goed geloot ja/neen?

Vandaag is in Wenen geloot voor wie in welke halve finale mag aantreden. Wij zijn geloot in het eerste deel van de eerste halve finale op dinsdag 19 mei 2015. Ons land is het bijna gewoon om deel te nemen aan de eerste halve finale omdat we van 9 deelnames aan de halve finale maar liefst 8 maal deel hebben genomen aan de eerste halve finale. 
Maar zijn wij goed geloot of niet? Wat en wie zijn op dit moment onze concurrenten?
An sich kan je nu nog niet zeggen of we goed geloot zijn of niet maar toch doen wij een poging.

Loïc Nottet, onze kandidaat treedt aan in de eerste deel. Het is algemeen geweten dat kandidaten uit de eerste helft van de show slecht scoren. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals Aram MP3 (Armenië) vorig jaar maar vaak zijn het toch de landen die het laatst in de show komen die winnen. De beste plaats met kans om door te stoten naar de finale is de voorlaatste plaats. In 2013 mocht onze kandidaat Roberto aantreden als 15de en voorlaatste, hij stootte door en werd 12de in de finale.

Een heikelpunt in eurosongland is de vriendjespolitiek. De EBU heeft hiervoor het pottensysteem uitgedokterd. Landen die vaak op elkaar stemmen worden samen in een pot gestoken en de helft gaat naar de eerste halve finale terwijl de andere helft naar de tweede halve finale gaat. Ook België doet mee aan de vriendjespolitiek. Wij geven gemiddeld meer punten aan ons buurland Nederland. Ook Griekenland krijgt gemiddeld meer punten van ons, dat valt dan weer te verklaren omdat er een grote Griekse gemeenschap is in ons land.  België werd in pot 4 gestoken met Cyprus, Griekenland, Ierland, Nederland en San Marino. Van onze “vrienden” zit Griekenland en onze beste vriend Nederland bij ons in de groep. Ook landen als Rusland en Spanje* die vaak punten overhebben voor ons land zitten in de eerste halve finale. In dat opzicht zitten we goed.
Uiteraard zijn er nog blokken. Zo zullen er met bijna zekerheid punten van Albanië naar Griekenland vloeien en de dictator vriendjes Rusland en Wit-Rusland gaan met zekeheid punten uitwisselen. Tussen Nederland en België zal het afhangen van het lied. Maar de andere sterke blokken (Griekenland-Cyprus, Litouwen-Georgië, Balkan) zijn niet of nauwelijks aanwezig. 

Nog een punt waar we naar toe kunnen kijken zijn de 100% landen. Landen die al sinds de invoering van de halve finales steevast de halve finale overleven. Oekraïne doet dit jaar niet mee dus er is een plaats vrij in de finale. Op dit moment zijn er vier landen die nog nooit zijn blijven steken in de halve finale (Rusland, Roemenië, Azerbeidzjan en Griekenland). Enkel Azerbeidzjan is in de tweede halve finale geloot. Dus dat is weer wat minder goed nieuws. Nog minder goed nieuws is dat deze landen ook met slechte nummers doorstoten naar de finale. (wij denken spontaan aan de Russische inzending van 2010.)

Maar veel hangt af van het lied uiteraard en hoe het overkomt bij de kijkers thuis. Op dit moment zijn er vijf van de 16 liedjes bekend die zullen aantreden in de eerste halve finale. Ook onze eigen inzending is nog niet bekend.

Nu een antwoord op de vraag of België goed geloot is. Het zal moeilijk worden om door te stoten naar de finale van deze plek die we nu weten. Het was beter geweest als we geloot waren in het tweede deel van de show. Drie plaatsen zijn waarschijnlijk al ingenomen (Griekenland, Rusland en Roemenië) afgaande hun scores en er zijn sterke landen in de groep (Armenië, Denemarken, Hongarije)**. Het zal moeilijk zijn maar niet onmogelijk. Veel zal afhangen van het lied en het in beeld brengen ervan. Uiteraard zal de concurrentie ook hun best doen. Wij hopen alvast dat het positief uitdraait voor de Belgen en dat we in de finale staan. De laatste keer dateert van 2013.

* Spanje is al finalist maar moet toch meestemmen in de eerste halve finale
** afgaande vorige jaren


Deze eurosongfan heeft zijn mening kenbaar gemaakt naar ons. Wil je meediscussiëren? Dat kan hier onderaan door een reactie toe te voegen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.