Analyse: Goed geloot?

Deze middag werd er in Stockholm geloot voor de halve finales. Ieder land kreeg dus een plek in de eerste of tweede helft van de eerste of tweede halve finale toegewezen. België lootte de tweede helft van de tweede halve finale. Het is nog maar de tweede keer dat we België op donderdag zullen zien aantreden. De laatste en tevens ook eerste keer was in 2011. Toen haalde Witloof Bay net niet de finale. Nederland loot al voor het vierde jaar op rij een plek in de eerste halve finale. Maar hebben beide landen nu goed geloot of niet. Wij sommen een paar dingen op.

01. De 100% landen

Er zijn zo’n paar landen op het Eurovisiesongfestival die steevast doorstoten naar de finale ongeacht of ze een goed of slecht lied sturen. De landen die steeds doorgaan zijn: Rusland, Azerbeidzjan, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Roemenië en Griekenland. Als we naar de verdeling kijken per halve finale zien we dat tijdens de eerste halve finale er vier van de zes landen daar aantreden. Oekraïne en Roemenië zitten in de tweede halve finale. Dit is voornamelijk slecht nieuws voor Nederland.

02. Koppeltje is uiteen

De loting van de halve finales van het Eurovisiesongfestival is er op gebaseerd om bevriende buurlanden te splitsen van elkaar. Zo hebben we koppeltjes zoals Griekenland/Cyprus, Roemenië/Moldavië, Scandinavië, Baltische staten en ook België/Nederland. Ook hier is er slecht nieuws want België en Nederland zitten elk in een andere halve finale.

03. De vriendjes

Het koppeltje mag dan wel uiteen zijn, misschien heeft het land wel nog andere vriendjes in de halve finale. België kreeg in de loop der jaren de meeste punten van Nederland, Frankrijk en Spanje. Helaas voor België stemmen die drie landen op dinsdag. De Belgen kunnen wel punten krijgen van het Verenigd Koninkrijk (4e land meeste punten aan België), Ierland (6e land meeste punten aan België), Duitsland (7e land meeste punten aan België). Als we dezelfde tabel voor Nederland toepassen is die ongeveer hetzelfde. Enkel Frankrijk (5e land meeste punten aan Nederland) komt in de top 10 voor. We mogen zeggen dat beide landen het op eigen kracht zal moeten gaan doen…

04. Nederland in eerste helft, België in tweede helft

Ook het deel van de show waarin je geloot bent als land is belangrijk. Landen die achteraan de show optreden hebben meer kans om door te stoten naar de finale om daar dan ten onder te gaan. Vorig jaar zagen we dat bij Monika uit Polen. Douwe Bob (Nederland) treedt dus aan in de eerste helft. Met een zwak nummer zal het voor hem dus moeilijker worden om door te stoten van die plek dan van pakweg plaats 15. Uiteraard zijn er ook voorbeelden die het tegendeel bewijzen maar het is statistisch gezien. België maakt dan weer meer kans om door te stoten naar de finale want Laura is geloot in de tweede helft van de tweede halve finale. 

05. De concurrentie

Over dit stuk kunnen we heel kort zijn want we kennen nog maar vijf van de 43 liedjes. Enkel het Belgische lied kennen we al en hierover zijn de mening in Europa eerder negatief dus dat is slecht nieuws voor Laura.

Conclusie

Douwe Bob zal in maart een sterk lied moeten presenteren om te kunnen vertrekken vanuit een moeilijkere startpositie. Voor Laura Tesoro liggen de kansen hoger maar zij heeft helaas het ongeluk dat haar lied “What’s The Pressure” niet wordt gesmaakt in Europa. Maar ook slechtere nummers kunnen doorstoten naar de finale, gewoon omdat ze goed geloot zijn. Laat ons daar vooral op hopen in het Belgische geval.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.