Analyse: Goed geloot?

Deze middag vond in Kiev de loting plaats van welke landen er zullen deelnemen aan welke halve finale. België zal in de eerste helft van de eerste halve finale aantreden en Nederland in de eerste helft van de tweede halve finale. Maar is dat wel goed geloot?
België niet samen met Nederland
Er zijn zekerheden bij het Eurovisiesongfestival en zo ook de steeds wederkerige punten tussen Griekenland en Cyprus (meestal zelfs 12 punten) of Roemenië en Moldavië en ga zo maar door. Ook België heeft zo’n speciale relatie met Nederland. Bijna elk festival krijgen wij punten van hen en geven wij punten aan hen. Dit kan een voordeel zijn voor het overleven van de halve finales. Dit jaar zullen er geen punten zijn voor beide landen want België zal aantreden in de eerste halve finale en Nederland in de tweede. Het zal wachten zijn tot de finale ;). Ook Cyprus/Griekenland en Roemenië/Moldavië zitten niet bij elkaar in een halve finale.
De 100% landen
Enkele landen kunnen al sinds het invoeren van de halve finales steeds doorstoten naar de finale. Griekenland en Bosnië & Herzegovina hoorden daar tot vorig jaar bij maar konden toen voor de eerste keer de finale niet halen. Australië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Rusland en Roemenië zijn dat tot op heden nog wel. Oekraïne zit al in de finale maar al de rest moet gewoon deelnemen aan de halve finales. Op dit vlak zien we een mooie verdeling. Australië en Azerbeidzjan treden aan in de eerste halve finale en Roemenië en Rusland zullen we zien in de tweede halve finale. Het is voor Rusland trouwens de eerste keer dat ze zullen aantreden in de tweede halve finale.
Beide landen in eerste helft
Wat ook belangrijk is bij de loting is in welk deel van de show je zal aantreden. Hoe later in de show, hoe meer kans om doortestoten naar de finale. België én Nederland treden aan in het eerste deel van de show wat volgens de statistieken dus een slechtere plaats is dan bij de laatste acht van de show.
De concurrentie
Op dit moment kennen we maar vier kandidaten met hun nummer voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Drie van hen zijn concurrenten van Blanche (Albanië, Georgië, Finland). Alle drie de nummers zitten in de rustige sfeer van de ballade. Voor de Nederlandse meisjes van O3GNE zijn nog geen enkele concurrentie bekend.
Conclusie
Beide landen zullen elkaar missen tijdens de halve finales maar met een goed nummer zullen België en Nederland naar de finale geraken. Ook al hebben ze een moeilijkere startpositie.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.