Wij missen jullie (3)

Het 59ste Eurovisiesongfestival staat voor de deur. Dit jaar nemen er 37 landen deel, dat zijn er een hele pak minder dan op het hoogtepunt.

Drie weken lang bekijken wij waarom we die landen moeten missen.
Deze week: BosniĆ« & Herzegovina, Monaco, ServiĆ« en TsjechiĆ«.

BosniĆ« & Herzegovina doet als onafhankelijk land mee sinds 1993. Winst is er nooit behaald geweest maar ze mogen toch een mooi palmares op tafel leggen. Hun beste resultaat behaalden ze in 2006 met een derde plaats. Het land is Ć©Ć©n van de weinige landen die zich steeds wisten te kwalificeren voor de finale. 2012, was hun laatste deelname omdat er in 2013 niet vol-doende financiĆ«le middelen waren voor een nieuwe deelname. Vorig najaar heeft men eventjes getwijfeld voor een comeback maar die bleef uit. Het zal wachten en hopen zijn voor 2015.

Het rijke Monaco heeft 24 deelnames en Ć©Ć©n winst op haar palmares staan. Het kleine landje deed vooral in de beginperiode mee toen Frans nog de taal was op het festival. In 2004 probeerde het land nog drie maal maar hoog kon het niet eindigen. Monaco acht zijn kansen te klein om het festival te winnen en neemt daarom niet meer deel.
Er is een roddelstorm dat Monaco toch zou overwegen om 2015 terug te komen. Maar hou in het achterhoofd roddels zijn soms waar en soms ook niet.ServiĆ« slaat dit jaar een jaar over wegens te weinig financiĆ«le middelen om te kunnen deel te nemen. ServiĆ« doet als onafhankelijk land mee sinds 2007 en won direct. Vorig jaar behaalde de Servische meidengroep Moje3 de finale niet. In 2015 zou het land een comeback maken mits het financiĆ«le plaatje meewilt. 
Eindigen doen we met het slechtste land uit de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. TsjechiĆ« nam driemaal deel aan het festival en kon nooit hoger eindigen dan een voorlaatste plaats. We zagen TsjechiĆ« in 2009 voor de laatste keer op het podium verschijnen. In de nabije toekomst zal het land niet deelnemen.
We hebben U drie woensdagen meegenomen naar de landen die we moeten missen op het komende festival. Gelukkig doen er nog 37 landen mee waarvan we volgende week kunnen genieten tijdens de halve finales en de grote finale.
Wil je de vorige twee bijdragen lezen dan kan dat door hier en hier te klikken. 

Share

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.