Wij missen jullie (2): De kleine landen.

In ons tweede deel van Wij Missen jullie gaan we eens naar de kleine landen in Europa. Waarom doen Monaco, Luxemburg en Andorra niet mee?
Andorra
Het eerste land dat we bespreken is Andorra, een klein bergachtig land dat Spanje en Frankrijk als buurlanden heeft. Andorra maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2004 met Jugarem a estimar-nos van Marta Roure. De eerste inzending werd niet direct een voltreffer en bleef op een 18de plaats steken in de halve finale. Deze inzending had wel de primeur om als eerste inzending ooit die volledig in het Catalaans werd gezongen. Het beste resultaat werd behaald in 2007 toen het land twaalfde werd in de halve finale. Andorra heeft nooit de finale kunnen behalen en is momenteel samen met Tsjechië de enige landen die dit kunnen zeggen. De laatste keer dat we Andorra zagen op het Eurovisiesongfestival was in 2009. In december van dat jaar kondigde de omroep aan dat het geen kandidaat meer zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in 2010, de officiële reden waren de hoge financiële kosten die de omroep niet meer kon betalen. In de jaren die volgenden ging het met de openbare omroep van Andorra van kwaad naar erger en dus lijkt de comeback van Andorra nog niet voor direct.
Luxemburg
Luxemburg is één van de zeven stichtende leden van het Eurovisiesongfestival en wist al vijfmaal het Eurovisiesongfestival te winnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983) maar toch zien we het land niet op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. De laatste inzending van Luxemburg dateert al van in 1993 toen behaalde het land een twintigste plaats met de groep Modern Times. Door de nieuwe regels mocht het land het jaar erop niet deelnemen maar de omroep trok zich volledig terug uit de wedstrijd.  Teleurstellende resultaten en het feit dat het kleine Luxemburgse RTL het festival niet zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010. 
Monaco
Monaco is één van de kleinste maar rijkste landen van Europa en heeft een lange Eurovisiecarrière achter de rug. Monaco debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1959 met Mon ami Pierrot van Jaques Pills. Het werd geen droomdebuut voor de Monegasken want hun eerste inzending behaalden een 11de plaats en maar één punt. De jaren die er opvolgende waren beter voor Monaco en het land wist zelfs de editie van 1971 te winnen met Un banc, un arbre, une rue van Séverine. In 1979 trok Monaco zich terug uit de wedstrijd omdat vanaf 1980 het winnende land het jaar erop het Eurovisiesongfestival moest organiseren en volgens de openbare omroep van Monaco kon het land dit niet waarmaken. Na 25 jaar keerde het land in 2004 terug naar het Eurovisiesongfestival en moest het aantreden in de halve finale. Hun terugkeer werd alles behalve succesvol. Met een twintigste plaats in de halve finale en slechts tien punten mocht Monaco van de zijlijn toekijken tijdens de finale. Ook in 2005 en 2006 werd dit het verhaal voor Monaco. In 2007 had TVM bevestigde dat het land zal deelnemen in Finland maar trok zich vroegtijdig terug. Het festival werd wel op de televisiezender van het land uitgezonden om een terugkeer in 2008 te vrijwaarden. Toch bleef men dat jaar ook thuis.
In 2009 waren er gesprekken dat Monaco zou terugkeren in Moskou, maar die zijn vroegtijdig afgesprongen. In het najaar van 2014 waren er hardnekkige geruchten dat Monaco zou terugkeren voor het 60ste Eurovisiesongfestival maar deze geruchten bleken te voorbarig. Ook in 2016 blijft het land thuis.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.