Wij missen 4| Marokko, Monaco en Oekraïne.

Eind deze week reizen alle 41 delegaties af naar Tel Aviv om te starten met de repetities voor het komende Eurovisiesongfestival. Helaas zijn er enkele delegaties die niet afzakken naar het festival. In vier dagen overlopen we de landen die we niet zullen zien tijdens het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Om de week af te sluiten bekijken we drie landen: Marokko, Monaco en Oekraïne.
Marokko
Marokko is een land in Afrika en grotendeels een moslimland. In 1980 nam het deel aan het Eurovisiesongfestival. Zij stuurden toen Samira Bensaid met het Arabische nummer Bitaqat khub naar Den Haag. Het werd geen goede notering voor het land want met maar zeven punten (allemaal van Italië) strandde het land op de voorlaatste plaats. Het gerucht gaat dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko zo laag geëindigd was, dat hij besloot dat Marokko nooit meer mee mocht doen. In 2008 had de nationale omroep SNRT opnieuw plannen om een kandidaat te selecteren naar het Eurovisiesongfestival in Belgrado. De regering deed er enkele weken over om tot een besluit te komen, daar er een voordeel en een nadeel aan vastzat. Marokko zou meer bij Europa kunnen horen en Marokkaanse muziek naar Belgrado kunnen sturen. Maar de omroep zou ook de optredens die te bloot of anti-islamteksten bevatten moeten uitzenden. Uiteindelijk is men tot het besluit gekomen dat de omroep geen kandidaat naar het Eurovisiesongfestival te sturen. De omroep SNRT zendt wel het Eurovisiesongfestival uit maar bij de ‘verboden’ inzendingen wordt er reclame getoond.
2M TV, de commerciële omroep in Marokko heeft enkele jaren geleden een aanmelding voor lidmaatschap bij de EBU aangevraagd. De omroep zou heel graag een kandidaat naar het Eurovisiesongfestival en Junior Eurovisiesongfestival sturen. De EBU heeft de zender een status van kandidaat-lid gegeven, en het is nog niet zeker wanneer 2M TV lid van de EBU wordt.

Meer over Marokko op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.
Monaco
Monaco is één van de kleinste maar rijkste landen van Europa en heeft een lange Eurovisiecarrière achter de rug. Monaco debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1959 met Mon ami Pierrot van Jaques Pills. Het werd geen droomdebuut voor de Monegasken want hun eerste inzending behaalden een 11de plaats en maar één punt. De jaren die er opvolgende waren beter voor Monaco en het land wist zelfs de editie van 1971 te winnen met Un banc, un arbre, une rue van Séverine. In 1979 trok Monaco zich terug uit de wedstrijd omdat vanaf 1980 het winnende land het jaar erop het Eurovisiesongfestival moest organiseren en volgens de openbare omroep van Monaco kon het land dit niet waarmaken. Na 25 jaar keerde het land in 2004 terug naar het Eurovisiesongfestival en moest het aantreden in de halve finale. Hun terugkeer werd alles behalve succesvol. Met een twintigste plaats in de halve finale en slechts tien punten mocht Monaco van de zijlijn toekijken tijdens de finale. Ook in 2005 en 2006 werd dit het verhaal voor Monaco. In 2007 had TVM bevestigde dat het land zal deelnemen in Finland maar trok zich vroegtijdig terug. Het festival werd wel op de televisiezender van het land uitgezonden om een terugkeer in 2008 te vrijwaarden. Toch bleef men dat jaar ook thuis.
In 2009 waren er gesprekken dat Monaco zou terugkeren in Moskou, maar die zijn vroegtijdig afgesprongen. In het najaar van 2014 waren er hardnekkige geruchten dat Monaco zou terugkeren voor het 60ste Eurovisiesongfestival maar deze geruchten bleken te voorbarig. Ook in 2019 blijft het land thuis.

Meer over Monaco op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

Oekraïne
Net als Bulgarije zal ook Oekraïne niet deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival.  Oorspronkelijk was dat wel het plan van de nationale omroep UA:PBC. Ze organiseerden samen met de commerciële omroep STB een nationale voorronde. Maruv werd de winnaar van de avond met Siren Song maar er rezen problemen omdat de zangeres in kwestie een band heeft met aartsrivaal Rusland. Hierop kreeg de zangeres een wurgcontract voorgeschoteld met harde eisen om al haar banden met Rusland op te schorten tot na het Eurovisiesongfestival. Maruv weigerde om het contract te tekenen en gaat dus niet naar het festival. UA:PBC ging dan maar in gesprek met de andere kandidaten van de nationale voorronde. Uit solidariteit met Maruv weigerden ook zij voor de opdracht. Hierdoor zal de Oekraïense omroep dus zonder kandidaat en trok het zich terug.
In een later persbericht verklaart de omroep dat het een comeback zal maken op het Eurovisiesongfestival in 2020 tenzij Rusland het festival organiseert.
Meer over Oekraïne op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.