Wij missen 2| Luxemburg en Turkije.

Eind deze week reizen alle 41 delegaties af naar Tel Aviv om te starten met de repetities voor het komende Eurovisiesongfestival. Helaas zijn er enkele delegaties die niet afzakken naar het festival. In vier dagen overlopen we de landen die we niet zullen zien tijdens het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Vandaag bekijken we Luxemburg en Turkije.
Luxemburg
Luxemburg is één van de zeven stichtende leden van het Eurovisiesongfestival en wist al vijfmaal het Eurovisiesongfestival te winnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983) maar toch zien we het land niet op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. De laatste inzending van Luxemburg dateert al van 1993, toen behaalde het land een twintigste plaats met de groep Modern Times. Door de nieuwe regels mocht het land het jaar erop niet deelnemen aan het festival maar de omroep trok zich volledig terug uit de wedstrijd.  Teleurstellende resultaten en het feit dat de kleine Luxemburgse omroep RTL het festival niet meer zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde opnieuw een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010. Maar helaas was het opnieuw net niet. Vorige zomer werd het idee geopperd om een samenwerking tussen de omroep van San Marino en Luxemburg. Samen zouden om de beurt een kandidaat afvaardigen naar het festival. Helaas voor de fans van Luxemburg bleef het bij een idee.

Meer over Luxemburg op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.
Turkije
Turkije is een land dat een stuk in Europa en een groot stuk in Azië ligt. Toch kan het land deelnemen aan het Eurovisiesongfestival omdat de Turkse openbare omroep TRT volwaardig lid is van de EBU. Het land heeft een rijke geschiedenis op het Eurovisiesongfestival en neemt sinds 1975 deel aan het festival. Sinds de invoering van de televoting gingen de Turkse resultaten in stijgende lijn met als hoogtepunt een winst in 2003 met Sertab en het nummer Everyway that I can. Een pijnlijke herinnering voor de Belgen trouwens. Enkel in Düsseldorf was het land niet aanwezig tijdens de finale. Turkije zagen we voor het laatst tijdens het Eurovisiesongfestival in Bakoe, Azerbeidzjan. In 2013 trok Turkije zich terug van het Eurovisiesongfestival, omdat de startvolgorde niet langer via loting bepaald zou worden, maar naar inzicht van de producenten, met het oog op een afwisselend programma. De Turkse omroep is het er ook niet mee eens dat een jury tegenwoordig voor 50 procent mee kan bepalen welk land de winnaar wordt en willen terug een volledige televoting (door het publiek dus). Tussen 1998 en 2010 hadden de kijkers het nog voor het zeggen en dat was juist die periode waarin Turkije veel punten kreeg. Ook het feit dat er vijf landen direct in de finale staan is een probleem voor de Turken. TRT, de Turkse omroep verklaarde dat ze op het Eurovisiesongfestival in 2015 opnieuw aanwezig ging zijn maar na de winst van Conchita Wurst kwamen ze hierop terug. Het Eurovisiesongfestival strookt niet meer met de waarden van de Turkse omroep klonk het toen. De omroep verklaarde toen ook dat het voorgoed vaarwel zegt tegen het Eurovisiesongfestival.
Meer over Turkije op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.
Donderdag Bosnië & Herzegovina en Slowakije

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.