Ukraines Rise to Heaven [11]: Big, Bigger, Biggest.

In mei 2017 zal Oekraïne het gastland zijn voor het 62ste Eurovisiesongfestival en dat hebben ze allemaal te danken aan de winst van Jamala in Stockholm. Elke woensdag keren wij van Eurosongland terug naar een Oekraïense inzending en vandaag gaan we terug naar 2013.

Big, Bigger, Biggest.

Op het einde van september in 2012 kondigde de NTU (Oekraïense openbare omroep) aan dat ze ook in 2013 aanwezig zullen zijn op het Eurovisiesongfestival. Opnieuw koos de omroep voor een nationale finale met twintig kandidaten. De omroep kreeg slechts 52 bijdragen omdat de inschrijvingen voor de inzendingen liep tot een dag voor de uiteindelijke finale. De finale vond plaats op 23 december 2012 en de winnaar werd gekozen via televoting en een vakjury. Opmerkelijk was dat na alle artiesten hun nummer hebben gezongen er zich al vier terugtrokken. Uiteindelijk bleek Zlata Ohnevytsj zowel bij de vakjury als bij het publiek het populairst te zijn. Zij mocht aldus Oekraïne vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2013, en dit met het nummer Gravity.

Zlata trad met haar inzending Gravity aan tijdens de eerste halve finale op dinsdag 14 mei in Malmö. Als opening van haar nummer werd ze het podium opgedragen door  Igor Vovkovinskiy, één van de grootste mannen van de Verenigde Staten. Het legde haar geen windeieren want ze eindigde derde in deze halve finale met 140 punten. Tijdens de finale trad Zlata aan als 22e van de avond aan en kon opnieuw een derde plaats veroveren. Deze keer kreeg ze 214 punten waarvan vijf keer (Armenië, Azerbeidzjan, Kroatië, Moldavië en Wit-Rusland) de volledige twaalf punten. België gaf acht punten en Nederland vijf.Volgende week: loop, jongen, loop!

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.