The Round Up: 25 januari.

Twee landen hielden afgelopen vrijdag hun nationale selectie voor het Eurovisiesongfestival in Kiev. Georgië beet de spits af om 17u en Wit-Rusland hield zijn selectie om 20u.
Georgia Georgië
Vijfentwintig kandidaten streden afgelopen vrijdag voor het Georgische ticket richting Kiev. De 33-jarige Tamar “Tako” Gachechiladze kon deze wedstrijd winnen met het nummer Keep The Faith. Normaal hadden we Tako al in 2009 op het Eurovisiesongfestival gezien als lid van Stephane & 3G. Maar Georgië besliste dat jaar om hun inzending We don’t wanna put in uit de wedstrijd te trekken omdat EBU de boodschap van het nummer te politiek geladen was. Ook in 2008 nam Tako deel aan de Georgische voorronde maar kon deze niet winnen. Na het bekendmaken van de winnaar in Georgië ontstond er op de sociale media commotie omdat het nummer (opnieuw) politiek geladen zou zijn. Tijdens het optreden van Tako kwamen er boodschappen in beeld van ‘Russia invides Ge..’. De EBU heeft nog geen officiële verklaring gegeven.
Belarus Wit-Rusland
Wanneer de uitzending in Georgië gedaan was werd er in Eurosongland massaal overgeschakeld naar de Wit-Russische omroep Belarus-1. Daar streden 13 kandidaten voor een ticket richting Kiev. Naviband kon winnen met het nummer Historyja majho žyccia. Het is de eerste keer dat een nummer in het Wit-Russisch zal te horen zijn op het Eurovisiesongfestival. Naviband bestaat uit twee leden: Arciom Lukjanienka en Ksienija Žuk. Velen zullen de band nog kennen van vorig jaar want toen namen ze ook deel aan de Wit-Russische voorronde.
Lituania Litouwen
In Litouwen hield men afgelopen zaterdag de derde voorronde met opnieuw dertien kandidaten. Greta Zazza kon met het nummer Like I Love You deze voorronde winnen. Voor oud-bekende Vilija Matačiūnaitė (2014) zit de wedsrijd erop.
Ungaria Hongarije
Zaterdag was er in Hongarije de tweede kwartfinale van hun voorronde ‘A Dal 2017’ voorzien. Maar naar aanleiding van het tragische busongeval bij Verona in Italië waarbij verschillende Hongaarse jongeren omgekomen zijn, werd deze geannuleerd. Komende zaterdag wordt deze uitzending uitgezonden. Het volledige schema van ‘A Dal 2017’ schuift een week op. De finale zal plaats vinden op 25 februari 2017.
Vrijdag 27 januari 2017
Overmorgen kennen we een nieuwe kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor ‘Eurovision: You Decide’. Afgelopen maandag stelde de BBC de zes kandidaten voor die het tegen elkaar zullen opnemen. Opvallende nieuwigheid is de invoering van een vakjury. The Vamps en Alexander Rybak zullen de intervalact doen.
Zaterdag 27 januari 2017
Naast de tweede voorronde in Hongarije en de vierde voorronde in Litouwen kiest Finland zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Tien kandidaten zullen aantreden voor het ene Finse ticket richting Kiev.

In de Sloveense voorronde is er een terugtrekking. Amaya (beter bekend als Maja Keuc die Slovenië naar een 13e plaats in 2011 loodste met No One) zal niet langer deelnemen aan EMA 2017. Zij zal vervangen worden door Clemens. De zanger nam in 2015 al deel aan EMA maar kon toen niet winnen. EMA 2017 zal gehouden worden op 24 februari 2017.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.