The Road to Kiev [8]: Albanië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks ‘The Road to Kiev’. Vandaag trekken we naar het buurland van gisteren, namelijk Albanië. Zij sturen Lindita Halimi naar Kiev.

Afbeeldingsresultaat voor eurovision 2017 albaniaLindita Halimi werd geboren op 24 maart 1989 in Viti, Kosovo. Haar artiestennaam is Lindita. Ze werd bekend in Albanië door haar winst van Ëndërroja in 2006. Enkele singles later besloot Lindita Halimi om te verhuizen naar de Verenigde Staten en daar nam ze deel aan American Idol in 2016. Het was de tweede keer dat Lindita deelnam aan de Albanese voorronde voor het Eurovisiesongfestival, de eerste keer was in 2014 en toen werd ze derde. Twee jaar later kon ze de wedstrijd wel winnen.

Albanië kiest zijn kandidaat altijd via het programma Festivali i Këngës, In twee halve finales op woensdag 21 december en donderdag 22 december traden elk twaalf kandidaten aan. De helft van de kandidaten ging door naar de finale op vrijdag 23 december. Voor het eerst in verschillende jaren kregen de Albanese kijker ook inspraak in wie het land mag vertegenwoordigen in Kiev. De keuze viel op Lindita Halimi en het nummer Botë. Naar goede gewoonte werd het nummer vertaald naar het Engels. Op maandag 13 maart werd de Engelstalige versie World bekend gemaakt tijdens het avondnieuws.

Albanië stuurt opnieuw een zelfde soort nummer gelijk ze bijna elk jaar sturen. Volgens ons was het beter geweest dat Lindita de Albanese versie van het nummer had gezongen in Kiev. Een finaleplaats zal moeilijk worden.

Albanië neemt sinds 2004 elk jaar deel aan het Eurovisiesongfestival. Het land heeft nog niet kunnen winnen maar in 2012 kwam het aardig in de buurt met een vijfde plaats voor Rona Nishliu. Vorig jaar lukte het Albanië niet om de finale te bereiken. Meer informatie over de geschiedenis van Albanië op het Eurovisiesongfestival kan je vinden op de pagina van Albanië.


The Road to Kiev.
Gisteren: Griekenland -> Vandaag: Albanië -> Morgen: Ierland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.