Rondje Europa (7): Albanië

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we in Balkanland Albanië.

In het begin

Albanië debuteerde in 2004 op het Eurovisiesongfestival. De toen 17-jarige Anjeza Shahini (foto) behaalde in de eerste halve finale die ooit werd georganiseerd voor een songfestival een knappe vierde plaats en zorgde ervoor dat Albanië bij zijn debuut in de top 10 eindigde: “The image of you” behaalde de 7de plaats in de finale van het songfestival ondanks het gebrekkige Engels van Anjeza… Zo klonk “You’re in my eyes” (slechte Engelse vertaling voor “ik hou je in het oog”) verdacht veel als “You’re in my ass” (“je zit in mijn kont”).

Grootste successen

Op uitzondering van zijn top 10-debuut, kende Albanië maar één groot succes en dat kwam er in 2012 met Rona Nishliu (foto). Rona werd geboren in 1987 in Kosovo en raakte in 2004 bekend via een soort van Idoolwedstrijd. In 2005 waagde ze voor het eerst haar kans in de Albanese voorronde voor het songfestival. Na haar overwinning in de Albanese voorronde eind 2011 werd ze begin 2012 Albanees staatsburger. Het beklijvende “Suus” (wat zoveel als “Persoonlijk” betekent) werd volledig in het Albanees gezongen en haalde zowel in zijn halve finale als in de grote finale 146 punten, wat overeenkomt met respectievelijk een tweede en een vijfde plaats. Albanië krijgt zijn punten vooral van Macedonië, Griekenland en Zwitserland. Zelf geeft het Balkanland vooral punten aan Griekenland en (toen ze nog meededen) Turkije.  

Grootste flops

Op 12 deelnames slaagde Albanië er vijfmaal niet in zich te kwalificeren. Uiteraard gelden die jaren als de grootste flops. Maar ook als de Albanezen zich weten te plaatsen voor de finale eindigen ze meestal in de achterste helft. 

Organisatie

Albanië mocht het songfestival nog niet organiseren, maar organiseert wel elk jaar sinds 1962 het muziekfestival Festivali i Këngës. Sinds 2003 gaat de winnaar hiervan ook naar het grote songfestival. In Albanië wordt de inzending voor het songfestival gekozen op het einde van het vorige jaar wanneer het Festivali i Këngës georganiseerd wordt. Het winnende nummer is steeds in het Albanees en duurt vaak langer dan 3 minuten (het maximum voor een songfestivalinzending). De oplossing voor de Albanese omroep is vaak het tempo van het nummer versnellen en naar het Engels vertalen.

Toekomst

Albanië kunnen we moeilijk onderbrengen bij de succesvolste landen op het songfestival, maar wie weet wat de toekomst brengt. Albanië koos zondag 27 december Eneda Tarifa als vertegenwoordigster. Wat er nog zal veranderen aan haar nummer “Përrallë” (“Sprookje”) wordt de komende weken duidelijk. Misschien loodst zij het Balkanland eindelijk de top 3 binnen! Hou Eurosongland dus maar goed in de gaten! En blijven kijken naar het songfestival natuurlijk!

Overzicht van de Albanese inzendingen:


Volgende week: Finland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.