Rondje Europa (43): Tsjechië

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Onze stop ligt deze week in het centrum van Europa, bij een land dat we nog maar vijfmaal op het songfestival zagen: Tsjechië. 

In het begin
Afbeeldingsresultaat voor esc 2007 czech republicToen Tsjechoslowakije in 1993 ophield te bestaan, diende Slowakije zich meteen aan voor het songfestival. Op het debuut van Tsjechië was het wachten tot het festival van 2007 in Helsinki. Met slechts één punt uit Estland werd rockband Kabát allerlaatst met hun nummer Malá dáma (Kleine dame). Een slechte start dus!

Grootste flops
Na de laatste plaats bij hun debuut probeerde Tsjechië het met een populaire sound. Het popdansnummer Have some fun (Heb wat plezier) van Tereza Kerndlová kreeg weliswaar al van vier landen punten, maar moest nog steeds tevreden zijn met een voorlaatste plaats, ondanks een hele show met een DJ, vuurwerk, knappe danseressen en een uit weinig stof gemaakt kleedje voor Tereza zelf.
Toen in 2009 de groep Gipzy.cz geen enkel punt scoorde met Aven romale (Kom binnen zigeuners) en Tsjechië dus ook weer laatst werd, besloot de Tsjechische TV zich terug te trekken van het songfestival.  

Grootste successen
Afbeeldingsresultaat voor esc 2016 czech republicIn 2015 maakte Tsjechië na een afwezigheid van vijf jaar weer zijn opwachting op het songfestival. Een panel van vijf experten koos toen voor het zware Hope never dies (Hoop sterft nooit) van zangeres Marta Jandová en zanger Václav Noid Bárta. Hoewel het nummer zich niet wist te kwalificeren voor de songfestivalfinale kreeg men in Tsjechië wel hoop. Met 33 punten en een 13de plaats in de halve finale was dit voorlopig het beste resultaat ooit voor Tsjechië.
In 2016 werd wat onmogelijk leek dan toch eindelijk waar: Tsjechië kwalificeerde zich voor het eerst voor een songfestivalfinale. Zangeres Gabriela Gunčíková maakte een goede beurt met I stand (Ik sta) dat 9de werd in haar halve finale. Op de grote finaleavond kreeg Tsjechië maar liefst 41 punten van de jury’s in Europa. Helaas waren de televoters Gabriela minder goed gezind. Zij hadden geen enkel punt over voor haar. 

Organisatie
Gezien de zwakke score van Tsjechië op het songfestival, is Praag nog nooit in de running geweest om het songfestival te ontvangen. Kan de inzending van 2017 het songfestival naar de Tsjechische hoofdstad brengen?

Toekomst
De Tsjechische TV koos intern voor jazzzangeres Martina Bárta om hun land te vertegenwoordigen op het songfestival in Kiev in 2017. Ze was in het verleden al lid van de Duitse jazzband 4 To The Bar en naast zingen speelt ze de Franse hoorn. Zo gauw haar nummer bekend gemaakt wordt, hoor je het via eurosongland.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.