Rondje Europa (34): Letland

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Onze stop ligt deze week bij één van de drie Baltische staten: Letland.


In het begin
Afbeeldingsresultaat voor esc 2000 LatviaTerwijl Litouwen en Estland reeds in 1994 hun songfestivaldebuut maakten, kwam Letland er pas bij in 2000, maar dat debuut was bijzonder succesvol. De groep Brainstorm rond de charismatische Renars Kaupers viel op in Stockholm en deed meteen mee voor de overwinning. Uiteindelijk moest My star (Mijn ster) tevreden zijn met het brons, o.a. door 12 punten vanuit België. Het nummer was een groter commercieel succes dan winnaar Fly on the wings of love (Vlieg op de vleugels van de liefde) van de Olsen Brothers.

Grootste successen
Afbeeldingsresultaat voor esc 2002 LatviaUiteraard was het Letse debuut met de groep Brainstorm bijzonder succesvol, maar een overwinning liet ook niet lang op zich wachten. In 2002 had Letland er eigenlijk niet bij mogen zijn op het songfestival in Tallinn. Het was pas nadat Portugal zich terugtrok uit de wedstrijd dat de Letse TV een uitnodiging kreeg. Marie N had haar nummer I wanna (Ik wil) in aanloop naar het songfestival met succes helemaal hervormd, maar ondanks haar overwinning was het een commerciële flop. Het nummer moest het vooral hebben van de visuele act waarbij Marie N zich op het podium, tijdens het nummer, transformeerde van man in pak naar dame in jurk.
In 2005 volgde een derde top 5-notering: jongensduo Walters & Kazha wisten zich nipt te kwalificeren voor de songfestivalfinale met hun ballade The war is not over (De oorlog is nog niet voorbij), maar als voorlaatste mogen optreden in de grote finale legde hen geen windeieren: 153 punten en de 5de plaats was toen hun deel.
Tien jaar na die laatste top 10-notering zou Letland eindelijk nog eens hoog scoren dankzij Aminata en haar Love injected (Met liefde geïnjecteerd). Het alternatieve electronummer en vooral de goede zangkwaliteiten van de kleine Aminata vielen op in Wenen. Ook in 2016 was ze er bij; ze schreef de Letse inzending Heartbeat (Hartslag) voor Justs, die er 15de mee werd.

Grootste flops
Afbeeldingsresultaat voor esc 2014 LatviaIn de periode 2009-2014 wist Letland zich zes jaar op rij niet te kwalificeren voor een songfestivalfinale. Drie van die zes nummers werden zelfs allerlaatste in de desbetreffende halve finales. 
Het was niet de eerste flop voor Letland geweest. Ook in 2004 (amper een jaar nadat de Letten het songfestival hadden georganiseerd) waren ze al blijven steken in de halve finale. Trouwens, toen het songfestival in Riga doorging, moesten de Letten ook al tevreden zijn met een 24ste plaats op 26 deelnemers voor Hello from Mars (Gegroet vanop Mars) van de groep F.L.Y., niet bepaald een goed resultaat voor een gastland.

Organisatie
Letland organiseerde het songfestival in 2003 in hoofdstad Riga. De Letse TV kreeg daarvoor financiële ondersteuning van het Letse parlement en het stadsbestuur van Riga. Renars Kaupers, de zanger van Brainstorm en Marie N, de Letse winnares van het jaar ervoor, mochten het songfestival presenteren. Wat vooral bijblijft van dat jaar, is dat België met Urban Trad net niet won (Turkije wel) en dat de Russische dames van t.A.T.u net niet kusten.

Toekomst
Net zoals de voorbije jaren kiest Letland zijn kandidaat via de Supernovawedstrijd. Nieuw dit jaar is dat ook streamingsite Spotify zijn rol zal spelen in die keuze. Op 26 februari 2017 weten we wie Letland zal vertegenwoordigen in Kiev. Ook eurosongland houdt je op de hoogte van de verwikkelingen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.