Rondje Europa (23): Polen.

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we bij een land dat in 2016 heel wat wenkbrauwen deed fronsen op het songfestival: Polen!

In het begin
Afbeeldingsresultaat voor esc 1994 polandPolen debuteerde op het songfestival in 1994, samen met Hongarije, Rusland, Litouwen, Estland, Slowakije en Roemenië. Hoewel het even leek dat Hongarije van alle debutanten met de gouden medaille zou gaan lopen, zou Ierland voor de derde keer op rij winnaar worden en zou Polen uiteindelijk de sterkste debutant blijken: Edyta Gorniak finishte 2de met To nie ja (Ik was het niet). Die zilveren medaille die Polen bij zijn debuut haalde, blijft tot vandaag het beste Poolse resultaat.

Grootste successen
Polen behaalde driemaal een plaats bij de eerste tien. Uiteraard was Edyta Gorniak de eerste die scoorde, hoewel To nie ja bijna gediskwalificeerd werd omdat Edyta tijdens de juryrepetitie het refrein van haar liefdesnummer in het Engels zong, iets wat in 1994 absoluut niet mocht: landen moesten verplicht in de eigen taal zingen. 
Afbeeldingsresultaat voor esc 2003 polandNa Edyta’s succes zou Polen negen jaar moeten wachten op een nieuw succes. In 2003 werd de groep Ich Troje (foto) door televoting uitgekozen om Polen te vertegenwoordigen in Riga. Keine Grenzen – Żadnych granic oftwel Geen grenzen werd gezongen in maar liefst drie talen: Pools, Duits en Russisch. De dramatische ballade vertelt het verhaal van astronauten die naar de wereld kijken en van zo ver nergens nog grenzen zien. Er werd, naast Pools, ook gekozen voor Duits en Russisch omdat Duitsland en Rusland Polen in het verleden hadden aangevallen. De boodschap sloeg aan en met zelfs 12 punten van Duitsland behaalde Polen zijn op één na beste resultaat: een 7de plaats.
Afbeeldingsresultaat voor esc 2016 polandWanneer Polen in 2014 terugkeerde na twee jaren afwezigheid viel het de songfestivalfans al op dat Polen plots wel heel populair was bij de televoting: My Słowianie (Wij Slaven) van Donatan & Cleo was dan wel maar 14de geëindigd; bij de televoting alleen stond het nummer op de 5de plaats. Ook in 2015 was er een duidelijk verschil tussen televoting en vakjury. Waar In the name of love van Monika Kuszyńska laatste werd bij de vakjury, plaatsten de televoters haar nog op een 15de plaats. Wanneer in 2016 televoting weer een belangrijker aandeel kreeg, was een hoge plaats van Polen dan ook niet ondenkbaar. Nadat alle jury’s hun punten hadden bekend gemaakt stond Polen wel maar op de allerlaatste plaats met slechts 7 punten. Televoters hadden de ballade Color of your life van Michał Szpak (foto) echter op een 3de plaats gezet, waardoor Polen een grote sprong maakte en van laatste plots 8ste werd. Daarmee had Polen zijn 3de top 10-notering beet. 

Grootste flops
Afbeeldingsresultaat voor esc 2004 polandIn 2000 en 2002 mocht Polen niet deelnemen aan het songfestival. Het land had het in de jaren ervoor helemaal niet zo goed gedaan. Buiten Edyta Gorniak was enkel Anne Marie Jopek (1997) nog in de buurt van de top 10 geraakt: haar Ale jestem (Maar ik besta) behaalde toen een 11de plaats. In 2004 was Polen geplaatst voor de finale van het songfestival, maar enkel op basis van de 7de plaats het jaar voordien. Blue Café (foto) zou teleurstellend 17de worden.
Tot 2014 wist Polen zich maar één keer echt te kwalificeren en dat was in 2008: Isis Gee zong toen de ballade For life waarmee ze 10de werd in haar halve finale, en voorlaatste op de grote avond van het songfestival. 

Organisatie
Aangezien Polen het songfestival nog nooit won, mochten ze het ook nog nooit organiseren. In 2012 en 2013 deed Polen zelfs helemaal niet mee omdat het toen al zijn geld en energie wou steken in de organisatie van het EK Voetbal (samen met Oekraïne). Of ze ook goed zouden zijn voor de organisatie van een songfestival zal de toekomst misschien uitwijzen.

Toekomst
Het succes van Polen, vooral bij de televoters zit in de lift. Stemmen alle Poolse uitwijkelingen in heel Europa massaal op hun thuisland? De kans dat het land één van de volgende edities van het Eurovisiesongfestival wint, is reëel. In elk geval heeft de Poolse TV zich ingeschreven voor de editie van 2017. Eurosongland houdt je wel op de hoogte van wie welk nummer zal brengen in de hoop van Polen bij zijn 20ste songfestivaldeelname een gouden medaille te bezorgen.

Volgende week: Marokko

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.