Olá Portugal [3]

De volledige week van de repetities blikken we terug op de acht beste inzendingen van Portugal op het Eurovisiesongfestival, althans volgens onze redacteur.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1972.
RTP, de Portugese omroep ging in 1972 verder op het ingeslagen elan. Opnieuw werd het programma Festival da Canção georganiseerd om een kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival. Op 21 februari 1972 werd vanuit het São Luiz Theater in Lissabon de finale gehouden met acht kandidaten. Het werd een mannelijke editie want er deed maar één vrouw (Alice Cruz) mee aan de wedstrijd. 20 jury’s vanuit heel Portugal mochten beslissen wie het land ging vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Edinburgh. De keuze viel op Carlos Mendes en het nummer A Festa da vida. José Calvário en José Niza schreven het nummer.

Het Eurovisiesongfestival in 1972 was de zeventiende editie van het festival en werd georganiseerd vanuit de Schotse hoofdstad Edinburgh. Achttien landen tekenden op 25 maart 1972 present. Normaal zou dit jaar Israël debuteren op het Eurovisiesongfestival maar de Israëlische omroep IBA schreef zich te laat in en mocht dus niet aantreden. Carlos Mendes trad als zevende van de avond aan met zijn nummer A Festa da vida. Voor het tweede jaar op rij kon Portugal zich een plaatsje veroveren bij de tien beste van het festival namelijk een zevende plaats met 90 punten. De meeste punten, kwamen van Luxemburg (10) en Italië (9). België gaf Carlos zeven punten en Nederland vijf. Het was uiteindelijk Vicky Leandros die de wedstrijd voor Luxemburg kon winnen met het nummer Après toi.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.