Nog 22 dagen: Armenië & Malta

Nog tweeëntwintig nachten slapen en dan zijn we dinsdag 6 mei 2014. De dag dat België aantreedt in de eerste halve finale. Wij blikken elke dag vooruit op twee landen.Vandaag: Armenië en Malta. De openers van de twee halve finales.

Armenië

Armenië: Aram MP3 – “Not Alone”

De eerste halve finale op dinsdag wordt geopend door Armenië. Net zoals in 2013 koos men er ook deze keer voor de artiest intern te selecteren. Op Oudejaarsavond werd tijdens het programma “Big Night Gala TV Show” Aram MP3 voorgesteld als kandidaat voor in Kopenhagen.
Aram heeft reeds een hele carrière achter de rug in Armenië. Hij begon zijn carrière niet als zanger maar wel als stand-up comedian. Tijdens sommige van deze shows coverde hij songs op een speelse wijze en kwam zo aan de bijnaam “Aram MP3”. 

Vanaf 2011 begon zijn interesse in muziek toe te nemen en bracht hij enkele hitjes uit, die echter niet succesvol waren.
Kan Armenië winnen?
JA, het lied is een zeer krachtig en emotioneel nummer mét een boodschap. Verder is het lied in Europa zeer goed onthaald en staat op nummer 1 bij de bookmakers.
Het verleden van Armenië…
Armenië doet mee sinds 2006. Op één deelname na (2011) behaalde het land steeds de finale. Het hoogste resultaat was een derde plaats in 2008 met “Qele Qele” van Sirusho. 

Malta

Malta: Firelight – “Coming Home”

De tweede halve finale op donderdag wordt geopend door het zuiderse eiland Malta.Net zoals de voorbije jaren, ging men de artiest kiezen door middel van een nationale finale die bestond uit 1 halve finale en finale. In totaal werden meer dan 200 inzendingen ingestuurd, die gereduceerd werden tot 20 voor de halve finale.Vanuit deze halve finale gingen 14 artiesten door naar de finale, waar een combinatie van jury’s en televoting de winnaar aanduiden. De jury’s gingen volledig voor Firelight , de televoters plaatste hen echter pas op 4de plaats, maar dit was toch goed voor de overwinning. Firelight ging dus naar Kopenhagen met het lied Coming Home.De folkloristische band bestaat uit 5 leden, waarvan 3 de zang voor hun rekening nemen en 2 die de instrumenten bedienen. Buiten hun eurosongdeelname waren ze nog niet bekend bij het grote publiek.
Kan Malta winnen?
NEEN, De song zelf wordt bij de Europese fans op weining enthousiasme onthaald. De live-uitvoeringen zijn niet altijd even zuiver en het lied kabbelt maar wat voor. Weinigen geloven dan ook dat het hoog kan scoren, een finaleplaats kan wel maar dat komt eerder door de zwakke halve finale.
Het verleden van Malta…
Malta neemt al sinds 1971 deel aan het songfestival, maar wist het festival nog nooit te winnen. Ze kwamen echter 2 keer heel dicht in de buurt, in 2002 met Ira Losco en 2005 met Chiara. Vorig jaar behaalde de sympatieke dokter Gianluca een achtste plaats, hun beste notering sinds 2005.
Is de startplaats 1 een gunstige loting?
Men zou denken dat wie als eerste moet starten weinig kans maakt om de finale te halen. Sinds de invoering van de 2 halve finales in 2008 wist men 5 op de 12 keer door naar de finale. Er is dus zeker kans dat men doorgaat, vooral voor Armenië dit jaar.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.