Nog 21 dagen: Letland & Israël

Nog eenentwintig nachten slapen en dan zijn we dinsdag 6 mei 2014. De dag dat België aantreedt in de eerste halve finale. Wij blikken elke dag vooruit op twee landen.Vandaag: Letland en Israël. Deze landen treden als tweede aan in hun halve finale.


Letland


Letland= Aarzemnieki – “Cake to bake”

De Letse inzending werd gekozen via het voorrondeprogramma “Dziesma 2014”. 
Deze voorronde bestond uit 2 halve finales en de finale op 22 februari 2014.
De LTV kreeg in totaal 73 inzending binnen, waarvan 24 mochten deelnemen aan de halve finales.
Bij elke halve finale ging de top 6 door via een combinatie van jury en televoting. 
Bij de finale werd er gekozen voor 2 ronden. In de eerste ronde werden de 3 beste inzendingen gekozen, die dan nogmaals hun nummer mochten brengen. 
Daarna koos het publiek opnieuw via SMS, telefoon en internet-stemmen en via een jury.

In de superfinale werd Aarzemnieki 1ste bij zowel het publiek als de jury met hun lied “Cake to bake”.
De band werd in 2013 opgericht door Jorans Šteinhauers (zang), Katrīna Dimanta (viool), Raitis Viļumovs (drums) en Guntis Veilands (piano). Het is een band die vooral folkmuziek brengt. Voor hun eurosongdeelname waren ze nog niet bekend bij het Letse publiek. 
De vertaling van de bandnaam Aarzemnieki is “buitenlander”, als verwijzing naar de leadzanger die van Duitse afkomst is.


Kan Letland het festival winnen?
NEEN, want het lied wordt in Europa heel slecht onthaald en komt in de polls steevast in de laagste regionen terecht. Hun kans om de finale te halen wordt heel gering geacht.
Velen vinden het een kinderachtig lied dat gezongen wordt door mensen die live het lied niet kunnen verbeteren.
Anderen denken dat het misschien een “dark horse” kan zijn door het aanstekelijke refrein.


Het verleden van Letland…
Letland neemt sinds 2000 mee aan het festival, en wist dit sindsdien 1 keer te winnen namelijk in 2002. Nadien kwam men echter nooit meer in de buurt van deze prestatie en de laatste 5 jaar wist men zich niet te kwalificeren voor de finale en werd men zelfs 3 keer laatste in hun halve finale.

Israël

Israël: Mei Finegold – “Same Haert”

De Israelische inzending van dit jaar werd gekozen door een mix van interne selectie en nationale finale. 
Op 11 januari 2014 kwam het nieuws naar buiten dat Mei Finegold geselecteerd was als kandidate voor Kopenhagen. Ze werd gekozen door een 16-koppig selectiecomité die onder andere bestond uit de vice-president van OGAE Israël.
Mei Finegold was reeds geen onbekende in de Israelische muziekwereld. In 2009 nam ze deel aan de lokale versie van Idool, waar ze op een derde plaats eindigde. Na deze show werd het echter stil rond haar.
De song voor Mei werd bepaald via het programma Kdam Eurovision 2014. 
De nationale omroep ontving 78 inzendingen voor haar en daaruit selecteerde een jury tien liedjes. Uiteindelijk werden er 2 liedjes gekozen en mocht de zangeres zelf ook 1 lied aanbrengen.
Het lied Same heart  haalde het uiteindelijk in de finale op 5 maart met 55% van de stemmen. Deze kwamen allemaal van SMS-voting.
Het lied wordt deels in het Engels en Hebreeuws gezongen en bestaat vooral uit poprock en EDM.


Kan Israël het songfestival winnen?
JA, want het lied wordt in Europese kringen goed onthaald en krijgt goede kritieken. Israël wordt bij bijna alle bookmakers in de top 10 van de halve finale geplaatst wat hen een finaleplaats oplevert.
Wat nog in het voordeel is dat men tussen 2 rustigere nummers zit, waardoor het lied er meer zal uitspringen.
NEEN, want de voorbije 3 jaar kon Israel zich niet kwalificeren voor de finale, ook al zette men een voormalige Eurosongwinnares in. Hun niet-kwalificatie wordt vaak geweten aan hun relatie met Palestina en de conflicten daar.


Het verleden van Israël…
Israël neemt sinds 1973 deel aan het festival en wist dit al 3 keer te winnen in 1978,1979 en 1998.

De laatste jaren echter is het succes minder geworden, de laatste keer dat we Israel zagen in de finale was in 2010.


Startnummer 2 : Het brengt geluk
Het vroeg startnummer wordt soms aanzien als een slechte loting, maar niets is minder waar. Op de 12 liedjes die op deze plaats starten, wisten er zich 8 te kwalificeren voor de finale. 

Velen herinneren zich waarschijnlijk nog het voorbije jaar toen San Marino, nochtans een topfavoriet, zich niet wist te plaatsen via deze plek.


Morgen: Estland & Noorwegen


Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.