Nog 20 dagen: Estland & Noorwegen

Nog twintig keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 3. In de eerste halve finale is dat Estland en in de tweede is dat Noorwegen.


Estland

Estland: Tanja – “Amazing”

In Estland verloopt de selectie via het programma “Eesti Laul”. Geïnteresseerden kregen tot 9 december 2013 de tijd om hun lied in te sturen. Een interne jury koos twintig nummer die door gingen naar één van de twee halve finales die in februari werden gehouden. In elke halve finale gingen er vijf kandidaten door naar de grote finale waar televoting en een jury besliste wie er door ging naar de “superfinale”. In de superfinale ging het tussen Tanja en Super Hot Cosmos Blues Band. Deze laatste mocht het onderspit delven want Tanja en haar nummer “Amazing” werden gekozen door de televoters.


Kan Estland het festival winnen?
NEEN, het lied “Amazing” en Tanja worden heel lauw onthaald bij de fans. Een vaak gehoorde kritiek is dat het teveel lijkt op “Euporia” van Loreen. (Zweden ’12). Het lied heeft wel een kans om doortestoten naar de finale op zaterdag.


Het verleden van Estland
Estland doet sinds 1994 mee aan het festival. Enkel in 1995 moest het land verstek laten door het jaar daarvoor een te slecht resultaat te hebben behaald. Het land kon éénmaal winnen in 2001. Het jaar dat het festival georganiseerd werd in Denemarken. Misschien brengt het geluk. Estland haalde zes maal de finale niet vooral in de beginperiode waar er gewerkt werd met één halve finale.
Noorwegen

Noorwegen: Carl Espen – “Silent Storm”

De derde kandidaat op donderdag is Noorwegen. Ook Noorwegen werd met de voorselectie “Melodi Grand Prix”. Tijdens de zomer van 2013 mochten de geïnteresseerden hun lied inzenden naar de Noorse omroep. Een vakjury maakte uit de meer dan 600 inzendingen een keuze die mochten aantreden in één van de drie halve finales die gehouden werden begin maart 2014. In elke halve finale traden vijf artiesten aan, waarvan er drie door gingen naar de grote finale, die op 15 maart plaatsvond in het Oslo Spektrum. De winnaar was Carl Espen met het nummer “Silent storm”.


Kan Noorwegen het festival winnen?
JA,  deze ballade is één van de mooiste op het festival. Dit zegt heel Europa in koor. Bij de bookmakers staat Noorwegen op een vijfde plaats en ook de fans vinden het een goed en rustig nummer. Helaas voor Noorwegen zijn er nog goede rustige nummers.


Het verleden van Noorwegen
Noorwegen neemt deel sinds 1960 en kon al drie maal winnen. De laatste keer was in 2009 met Alexander Rybak en zijn viool. Hij heeft het grootste aantal punten die ooit gegeven werden op het festival achter zijn naam staan. Noorwegen is ook het land die het vaakst op de laatste plaats heeft gestaan.


Met startnummer drie heb je weinig geluk.
Slechts drie landen (Turkije HF2 2008 – Israël HF2 2010 – Griekenland HF1 2012) zijn doorgestoot naar de grote finale. 13 Andere landen bleven steken in de halve finale. Noorwegen die een grote kanshebber op winst is zal hopelijk wel het vierde land worden die doorstood. Qua statistieken zou Estland dus blijven steken in de halve finale.


Morgen: Zweden & Georgië

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.