Nog 11 dagen: San Marino en Zwitserland

Nog elf keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 10. In de eerste halve finale is dat het kleinste land dat deelneemt San Marino en in de tweede halve finale is dat Zwitserland.

San Marino
San Marino: Valentina Monetta – “Maybe”
Reeds vrij snel werd het duidelijk na het vorige songfestival dat Valentina Monetta opnieuw haar land zou vertegenwoordigen.
Ook in 2012 en 2013 waagde ze haar kans voor het land, maar beide keren bleef ze in de halve finale steken.
Het is nog maar de derde keer in de geschiedenis van het festival dat een kandidaat 3 maal na elkaar deelneemt.

Haar deelnames heeft haar voorlopig geen windeieren gelegd, want ondertussen nam ze toch ook al enkele albums op.
In maart werd dan haar lied Maybe voorgesteld aan het grote publiek.

Kan San Marino het songfestival winnen?
NEEN want hoe zeer iedereen vorig jaar het lied aanprees en het als grote kanshebber, hoe teleurgesteld sommigen nu zijn. Velen vinden het spijtig dat het lied opnieuw van de hand van Ralph Siegel is.
Ook de bookmakers geloven er totaal niet in en plaatsen dit in hun bottom 3.

De geschiedenis van San Marino
Het ministaatje neemt pas sinds 2008 mee en wist nog geen enkele keer de finale te bereiken. Hun eerste deelname was ook wel onmiddellijk hun slechtste, met een laatste plaats in de halve finale.
Nadien werden de resultaten steeds beter en hun beste notering tot nu toe was in 2013 met een 11de plaats in de halve finale.

Zwitserland
Zwitserland: Sebaltar – “Hunter of stars”
De Zwitserse kandidaat werd gekozen door een samenwerking tussen de Zwitsers-Duitse, Zwitsers-Franse, Zwitsers-Italiaanse en Zwitsers-Romaanse omroep. Elke omroep mocht zelf kiezen hoe ze hun kandidaten kozen en elke omroep mocht een bepaald aantal kandidaten voordragen naar de tweede ronde.
In deze 2de ronde mocht elke gekozen artiest zijn/haar lied brengen voor een jury. Deze jury bestond uit verschillende mensen van de muziekwereld en mensen van de verschillende omroepen.
Uit de 18 inzendingen werd er 6 gekozen voor de finale.

In deze finale, die gehouden werd in februari, bepaalde een combinatie van televoting en jury wie de winnaar.
Uiteindelijk won Sebaltar met het lied Hunter of Stars.

Sebaltar was van 2000 tot 2012 lid van een rockband the stalkers en coverde vaal liedjes uit de jaren 70. In 2012 verliet hij de band om een solocarriere uit te bouwen.

Kan Zwitserland het songfestival winnen?
JA en NEEN want de meningen over dit lied zijn zeer verdeeld. De ene vindt dit lied geweldig dat teruggrijpt naar de goede oude dagen van het festival en dat het een aanstekelijk deuntje heeft.
De ander vind het gefluit irritant en stoort zich aan het Engels van de artiest en de niet altijd zuivere uitvoering van het lied.
De bookmakers twijfelen ook nog en plaatsen hem in de middenmoot van het klassement.
Wie gelijk zal hebben, moet nog blijken.

Het verleden van Zwitserland
Zwitserland is een van de stichtende leden van het festival en nam dus al deel aan het eerste festival in 1956. Tevens won Lys Assia, met het lied Refrain, het eerste festival voor het land. In de beginjaren van het festival had het land vrij veel succes met nog een tweede en derde plaats. 
Daarna werd het minder en moest men tot de jaren 80 wachten voor goede resultaten en zelfs met een overwinning in 1988.

Sinds de invoering van de halve finales gaat het veel minder goed met het land.  Enkel in 2005 en in 2011 wisten ze zich te kwalificeren voor de finale, de andere keren bleef men steken in de halve finale.Startnummer 12: de kans zit erin
Van de 12 inzendingen die op deze startplaats startten wisten er 8 zich te kwalificeren voor de finale. Ook in 2011 moest San Marino ook aantreden als 12de maar wist zich helemaal niet te kwalificeren voor de finale.

Morgen: Portugal en Griekenland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.