Live in Wenen: Is 13 een ongeluksgetal?

Loïc Nottet mag morgen aantreden als dertiende in de grote finale. In onze Westerse Europese en Amerikaanse landen wordt 13 bestempeld als een ongeluksgetal. Dit zou ermee te maken hebben dat het 1 + 12 is. Twaalf wordt beschouwd als het getal van ‘perfectie’, bijvoorbeeld in het Nieuwe Testament is er sprake van 12 apostelen. Meer dan perfect moet dus, doorredenerend, ongeluk brengen. Bij het Laatste Avondmaal was Judas de dertiende die aanwezig was en die hem later ook verraadde.
Maar nu terug naar het Eurovisiesongfestival. Brengt 13 ongeluk op het Eurovisiesongfestival? Wij zochten het uit.
Het grootste ongeluksgetal is de startpositie 2. De landen die daarop starten mogen al direct zeker zijn dat ze niet zullen winnen (Sorry Lisa Angell uit Frankrijk). In eurosongland heet dit de vloek van de tweede plaats. Op startpositie 13 hebben er al drie landen weten te winnen waaronder onze eigen Sandra Kim in 1986 en ook Bobbysocks uit Noorwegen (1985). Vanuit de beginjaren van het festival lukte het enkel Jacqueline Boyer met Tom Pillibi om het Eurovisiesongfestival te winnen vanop die startpositie.
Maar 13 brengt soms ook ongeluk, vraag dat maar aan Xandee. Zij was torenhoge favoriet om het Eurovisiesongfestival in 2004 te winnen maar ze strandde op een 22ste plaats.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.