Vakbond VRT onderbrak uitzendingen VRT1.

Vakbond VRT onderbrak uitzendingen VRT1.

Vlak voor de uitzending van de tweede halve finale en vlak erna waren de uitzendingen van VRT1 even onderbroken door een vakbondsactie.

Een kleine minuut konden de Vlaamse kijkers een pancarte zien met deze boodschap erop. Op sociale media doet het de ronde dat de vakbondsactie tijdens de uitzending van het Eurovisiesongfestival was, meer bepaald tijdens de act van Israël maar dat is dus een faliekante leugen.

Maar waarom deze actie? ACOD-VRT legt uit:

“Met afschuw kijken we nu al maandenlang naar de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Wij zijn ervan overtuigd dat de staat Israël een genocide uitvoert en daarom is het schandalig dat er een Israëlische inzending is op het Eurosongfestival. Niks doen, enkel toekijken, is niet langer een optie. EBU heeft helaas de Israëlische inzending toch mogelijk gemaakt en daarom hebben we besloten de uitzending te onderbreken. We hopen hiermee een signaal te geven aan de Israëlische regering om de gevechten en de moorden te stoppen, internationale waarnemers en pers toe te laten en aan tafel te gaan voor een onderhandelde oplossing.”

De directie van de VRT was op de hoogte van de actie. VRT kan niets doen tegen acties van de vakbonden en deze actie had zelfs geen toestemming nodig. De woordvoerder van de VRT laat nog weten dat ze akte genomen hebben van deze vakbondsactie.

Deze actie kon natuurlijk niet uitblijven en de Israëlische ambassadrice is al achter haar toetsenbord gekropen om een reactie te geven via X:

“VRT, schaam je. Al was het maar om deze verachtelijke mensen tegen te spreken die televisietijd in beslag namen om anti-Israëlitische leugens uit te zenden”,

Het is en blijft een gevoelig dingetje, Israël dat deelneemt aan dit Eurovisiesongfestival. De aanpak van de VRT gisteravond was bewonderenswaardig. In het voorstukje van de tweede halve finale werd de situatie rond Israël en Gaza nog eens helder en neutraal uitgelegd. Er werd als het ware een context gecreëerd.

Zo zie je maar weer, alles heeft een context nodig en zeker in moeilijke kwesties zoals deze.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.