Jaaroverzicht 2016: Tweede halve finale.

Op donderdag 12 mei zat heel Europa opnieuw aan de buis gekluisterd voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival vanuit Stockholm. Vooral voor België zou het spannend worden. Voor het eerst sinds lang mochten wij aantreden op donderdag en dan mochten we ook de show afsluiten. Met succes.


De show
De openingsbeelden van de uitzending waren dezelfde als dinsdag. We werden verwelkomd met beelden vanuit heel Europa (en Australië). Daarna kwamen de presentatoren Petra Mede en Måns Zelmerlöw meteen op het podium. Voor de kijkers die het Euroviesongfestival niet kennen (voor de eerste maal werd het festival uitgezonden in de Verenigde Staten en China), legden Petra en Måns met een revuenummer uit waar de debutanten eigenlijk naar aan het kijken waren. Daarna was het tijd voor de wedstrijd zelf en de 18 deelnemers.
Opnieuw was het zo dat er na de optredens gestemd kon worden en na de pauze-acts werden de tien beste landen bekendgemaakt.

Deelnemers
Op donderdag waren er opnieuw 18 deelnemers waarvan er helaas 8 kandidaten naar huis moesten gestuurd worden. De show werd geopend door Justs van Letland en onze Laura Tesoro mocht het rijtje afsluiten voor België.
We konden onder andere genieten van Nicky Byrne (Ierland) die scoorde in de internationale hitlijsten als lid van de boyband Westlife. Ook de Bulgaarse Poli Genova herkanste na haar onsuccesvolle deelname in Düsseldorf in 2011. Uit 2012 zagen we de Macedonische Kaliopi en de Litouwse Donny Montell terug. De omstreden Oekraïense deelneemster Jamala trad ook op in deze halve finale met het nummer 1944.
Verder was het ook nog uitkijken naar de opvallende Hovi Star van Israël, die in de clinch lag met de Nederlandse Douwe Bob, en de opvallende Michał Szpak uit Polen.

De resultaten
Toch opnieuw enkele verrassingen op donderdag. Zowel Noorwegen (Agnete) als Denemarken (Lighthouse X) werden uitgeschakeld. Dit betekende dat er naast het rechtstreeks geplaatste Zweden geen enkel ander Noord-Europees land in de finale zou optreden. Zou Europa het dure Scandinavië moe zijn?
Publieksfavorieten Ivan uit Wit-Rusland en Kaliopi uit Macedonië haalden het ook niet, net zoals de Ierse Nicky Byrne. Wel konden Donny Montell uit Litouwen, Poli Genova uit Bulgarije, Jamala uit Oekraïne en onze eigen Laura Tesoro doorstoten. Verrassend was dat ook Georgië (Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz) naar de finale mochten.
Het volledige lijstje:
Haalden de finale: Letland, Polen, Israël, Servië, Litouwen, Australië, Bulgarije, Oekraïne, Georgië en België.
Haalden de finale niet: Zwitserland, Wit-Rusland, Ierland, Macedonië, Slovenië, Denemarken, Noorwegen en Albanië.

Intervalacts
Zoals dinsdagavond werd tijdens de optredens van Wit-Rusland en Servië opnieuw een stukje van de Eurovision Taxi getoond en na alle nummers zagen we het vervolg van de documentaire over de band van Zweden met het Eurovisiesongfestival (The Nerd Nation).
De werkelijke intervalact was een dansoptreden van een man samen met een robotachtige machine. Later verschenen er twee extra robots en voerden ze een lichtspel op. Ook vervoegden twee andere dansers het geheel. Het geheel kan het best omschreven worden als een dance battle tussen mens en robot. (‘Man vs. Machine’ heette de act)
Vooraleer de resultaten bekend gemaakt werden, zagen we nog een blitsoptreden van drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten: Jamie-Lee uit Duitsland, Francesca Michielin uit Italië en Joe en Jake uit het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.