Jaaroverzicht 2016: Junior Eurovisiesongfestival.

Dit jaar was het voor de tweede maal de beurt aan Malta om het Junior Eurovisiesongfestival te organiseren. Bij de organisatie van het JESC is het niet zo dat de winnende omroep de volgende editie organiseert, maar het toeval wil dat de Maltese omroep zoals in 2014 het jaar na hun overwinning het junior liedjescircus mocht organiseren. Presentatoren van dienst in het Mediterranean Conference Centre in Valletta waren Valerie Vella en Ben Camille.

Grote wijziging
De EBU besliste om het stemmingsconcept wat te wijzigen ten opzichte van de vorige jaren. Voor de eerste keer kon het publiek thuis niet (mee)beslissen wie de trofee mee naar huis kreeg. Na alle deelnemers en de pauzeacts gaf elk land achtereenvolgens de punten van hun professionele volwassenen jury. Daarna gaven de experten Christer Björkman, Mads Grimstad en Jedward hun punten en uiteindelijk mochten de nationale kinderjury’s ook hun punten geven.
Het was ook voor de eerste maal sinds 2005 dat er geen twaalf punten werden uitgedeeld aan alle deelnemers voor de puntentelling begon. Gelukkig eindigde er geen enkel land zonder punten.

Deelnemers
Er trokken 17 landen naar Malta. Slovenië, Montenegro en San Marino besloten om geen kandidaat af te vaardigen. Maar gelukkig zagen we de terugkeer van Cyprus (laatste deelname 2014) en Israël (laatste deelname 2012), en na elf jaren zagen we ook opnieuw een Pools nummer.
De show werd geopend door de Ierse Zena Donnelly met het nummer Brice ar Bhrice, de Nederlandse meisjes Kisses kwamen met Kisses and Dancin’ als vijftiende aan de beurt. Georgië, de winnaar van het festival mocht als laatste aantreden. Helaas doet België (Ketnet) al enkele jaren niet meer mee.

De show
Na uitnodigende beelden van het eiland Malta en een glimp van Destiny begon de show met een dansoptreden en de opkomst van de deelnemende landen in alfabetische volgorde. Daarna was het tijd voor het echte werk: de zeventien deelnemende landen mochten optreden. In de helft was er een optreden van Poli Genova met If love was a crime, die eerder in mei knap vierde geworden was op het grote festival in Stockholm.
Tussen de optredens en de puntentelling waren er intervalacts verzorgd door het Ierse duo Jedward en de winnares van vorig jaar Destiny. Daarna werd ook het themanummer ten gehore gebracht door alle deelnemers samen met Destiny.
Uiteindelijk begon dan het belangrijkste van de avond, de puntentelling. Redelijk onverwacht won het Georgische nummer Mzeo (Zon) gezongen door Mariam Mamadashvili met 239 punten, amper 7 punten meer dan runner up Armenië. Italië eindigde op een derde plaats met 209 punten. De uitzending eindigde met een hele emotionele reprise van Mariam. Geholpen door de andere kandidaten kon ze toch nog haar nummer een keer brengen. Nederland kon een achtste plaats behalen met Kisses and Dancin’

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.