Geschiedenis van Junior [1]: België op het festival.

Naast de repetities en verslagen rond de gebeurtenissen van het Junior Eurovisiesongfestival in Malta blikken wij van Eurosongland ook deze week terug op de afgelopen 13 edities van het festival. Vandaag blikken we terug op de Belgische inzendingen op het festival.
België op het Junior Eurovisiesongfestival
Afbeeldingsresultaat voor X!nkBelgië was één van de stichtende leden van het Junior Eurovisiesongfestival. In België zijn er drie nationale omroepen, twee van hen zijn aangesloten bij de EBU en zij zijn dus verantwoordelijk voor de deelnames aan zowel het Eurovisiesongfestival als aan het Junior Eurovisiesongfestival. Bij het Junior Eurovisiesongfestival werd hetzelfde principe gebruikt als bij het gewoon festival namelijk dat beide omroepen afzonderlijk een kandidaat stuurden. RTBF mocht in 1956 als eerst een Belgische kandidaat naar het Eurovisiesongfestival sturen en dus mocht de VRT in 2003 de eerste Belgische kandidaat naar het Junior Eurovisiesongfestival sturen. Deze regeling zou in 2005 ten einde komen want toen was België gastheer voor het festival. Beide omroepen sloegen de handen in mekaar en organiseerden de nationale voorronde als het Junior Eurovisiesongfestival samen. Begin 2006 kwam RTBF met de mededeling dat de omroep zou stoppen met het Junior Eurovisiesongfestival en sindsdien staat de VRT alleen in voor het selecteren van de kandidaten. België zagen we in 2012 voor het laatste op het Junior Eurovisiesongfestival want de VRT besloot om niet meer deel te nemen sinds 2013.
De eerste kandidaat die België naar het Junior Eurovisiesongfestival stuurde was X!NK met De vriendschapsband. In de Deense hoofdstad Kopenhagen werd X!NK zesde met 83 punten, opvallend was dat België van elk land punten kreeg. In 2004 mocht de RTBF een kandidaat kiezen. Net als het jaar voordien werd gekozen voor een band: Free Spirits mocht met Accroche-toi naar Lillehammer, Noorwegen. De eerste Franstalige inzending van België werd uiteindelijk tiende, met 37 punten. Zoals hierboven al vermeld was België in 2005 gastheer voor het Junior Eurovisiesongfestival. België won het recht om het festival te organiseren van Kroatië en Nederland. In eigen land werd Lindsay gekozen om het land te vertegenwoordigen. Zij zong Mes rêves naar een tiende plaats met 63 punten. In Boekarest, 2006 stond er opnieuw een Vlaamse kandidaat op het podium. 
Afbeeldingsresultaat voor thor junior eurosongThor!, de jongste deelnemer van dat jaar strandde met Een tocht door het donker op een zevende plaats met 71 punten. Net zoals in 2003 kreeg deze inzending punten van alle deelnemende landen. In 2007 werd Trust werd met het lied Anders naar Rotterdam gestuurd. Hoewel getipt als outsiders voor de overwinning, kreeg de groep enkel punten van Nederland. Met 19 punten, waarvan 12 bij de start gegeven, werden ze 15de. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het Junior Eurovisiesongfestival dat België buiten de top tien viel. Ook in Limasol viel België net buiten de top tien. Het beste resultaat van België werd in 2009 behaald toen de schattige Laura het land mocht vertegenwoordigen met Zo verliefd (yodelo). Ze kreeg er 113 punten voor en een vierde plek. Net zoals X!NK en Thor! kreeg Laura punten van alle landen. België nam ook in 2010 deel aan het festival. Tijdens de talentenjacht Junior Eurosong 2010 werd een geschikte kandidaat gezocht om het land te vertegenwoordigen in Minsk. Uiteindelijk wonnen Jill & Lauren met het nummer Get up!. Het was het eerste duo dat België naar het Junior Eurovisiesongfestival stuurde. In Minsk werden de meiden uiteindelijk zevende. Die zevende plaats werd ook behaald door Femke in 2011 met Een kusje meer. De tiende keer dat België deelnam aan het Junior Eurovisiesongfestival werd meteen ook de laatste. 
Afbeeldingsresultaat voor junior eurosong 2012 belgiumFabian werd naar Amsterdam gestuurd met het nummer Abracadabra. Hij werd er vijfde mee wat het tweede beste resultaat van België op het Junior Eurovisiesongfestival is. In 2013 kwam het nieuws dat VRT niet meer zal deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival omdat er te weinig interesse in bij de kijkers thuis. Vorig jaar werd er gespeculeerd dat de organisatoren van het Junior Eurovisiesongfestival opnieuw in gesprek waren met de Belgische omroepen voor een nieuwe deelname aan het festival maar die draaiden op niets uit.


Woensdag: Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.