Marokko op het Eurovisiesongfestival.

SNRT
1 deelname (1 in finale)
Beste resultaat in 1980 (18e)

Marokko is een land in Afrika dat enkel in 1980 deelnam aan het Eurovisiesongfestival. Het land grenst aan Algerije en de officiële talen is het Arabisch en het Berbers. In Marokko leven zo’n 37 miljoen mensen.

SNRT bracht in de jaren ’70 al het Eurovisiesongfestival op de buis voor de Marokkaanse kijkers. In 1980 achtte het land tijd om hun debuut te maken op het Eurovisiesongfestival in Den Haag, Nederland. Intern werd er gekozen voor Samira Bensaid met het nummer Bitaqat khub. Samira deed het niet goed en behaalde slechts een voorlaatste plaats met maar zeven punten. Alle punten waren afkomstig van Italië.

Het is bij deze éénmalige deelname van Marokko gebleven. Opvallend was dat wanneer Marokko zijn debuut maakte wanneer aartsvijand Israël niet aanwezig was. Een vaak voorkomend gerucht is dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko zo laag geëindigd was (voorlaatste), dat hij besloot dat Marokko nooit meer mee mocht deelnemen. Wat ook de reden is voor de terugtrekking van Marokko zullen we waarschijnlijk nooit weten.

SNRT had voor de editie van 2008 plannen voor een comeback op het festival. De regering van Marokko opende het debat. Aan een deelname zaten goede en slechte kanten. Een goede zaak was dat het land zich meer in Europa kon profileren, een slechte zaak was dat SNRT ook de “verboden” optreden zou moeten uitzenden waarin er bloot te zien zou zijn. 2M TV, een commercieel tv-station heeft bij de EBU een lidmaatschap aangevraagd om zo te kunnen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Momenteel is 2M TV kandidaat-lid. Het is nog onduidelijk of Marokko ooit zal terugkeren naar het festival.

JaarArtiestTitelFPtn
🇳🇱1980Samira BensaidBitaqat khub18e7pt
Marokko op het Eurovisiesongfestival 1980

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.