Rondje Europa (24): Marokko.

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week stoppen we in een land dat we ooit maar één keer op het songfestival zagen en hoorden en dat ook niet echt in Europa ligt: Marokko.

In het begin
Marokko heeft maar éénmaal deelgenomen aan het songfestival en dat was in 1980. Het was het eerste Afrikaanse land dat aan de liedjeswedstrijd deelnam. En het was ook de eerste en enige keer dat een lied volledig in het Arabisch werd gebracht. 
Israël was in 1979 voor het tweede jaar op rij winnaar geworden van het Eurovisiesongfestival, maar zag een tweede opeenvolgende organisatie financieel niet zitten. De Nederlandse TV nam het dan maar over maar toen de datum voor de editie van 1980 vaststond, bleek Israël niet te kunnen door een nationale feestdag. Het was de enige keer dat een winnend land het jaar nadien niet aanwezig was op het songfestival. Marokko greep die kans aan om op het festival zijn debuut te maken. Want samen met Israël in één wedstrijd: dat kon toch niet.

Geen succes
Afbeeldingsresultaat voor esc 1980 moroccoMarokko zag het bij zijn debuut groot en stuurde één van zijn bekendste zangeressen naar Den Haag: Samira Bensaïd. Ze bracht, volledig in het Arabisch: Bitaqat hub wat zoveel betekent als “Liefdeskaart”. Het nummer is een bijzondere compositie waar naast Arabische klanken ook wat westerse disco in verwerkt was. Helaas viel het nummer niet in de smaak bij de verschillende jury’s. Enkel Italië had 7 punten over voor de Marokkaanse inzending. De Marokkaanse koning was naar verluid zo boos om deze afgang dat hij niet wou dat zijn land ooit nog deelnam aan het songfestival. En dat is tot vandaag ook niet meer gebeurd.

Toekomst
In principe kan Marokko altijd terugkeren naar het songfestival, maar het moet dan wel bereid zijn om ook de Israëlische inzending uit te zenden, iets wat bijvoorbeeld Libanon in 2005 niet wou doen en daarmee ook niet kon en mocht debuteren. Als Marokko ooit terugkeert zal eurosongland je er wel alles over kunnen vertellen!


Volgende week: Frankrijk

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.