Andorra op het Eurovisiesongfestival.

RTVA
6 deelnames (0 in finale)
12e in de halve finale in 2007

Andorra is een klein vorstendom in de Pyreneeën. Het land ligt tussen Frankrijk en Spanje en telt ongeveer 85.000 inwoners. De officiële taal is het Catalaans.

2004 – 2009

Andorra maakte op het Eurovisiesongfestival 2004 in Istanbul, Turkije hun debuut. In het
programma 12 Punts konden kijkers uit Andorra en Catalonië hun favoriet sturen naar Turkije. De keuze viel op Marta Roure en het nummer Jugarem a estimar-nos. Het werd het eerste Catalaanse nummer ooit op het festival. Met een 18de plaats en 12 punten bleef de inzending steken in de halve finale. Voor de inzending van 2005 koos Andorra zijn inzending via het programma Eurocasting. De Nederlandse zangeres Marian van de Wal, die al jaren in Andorra woonde, won met het door Rafael Artesero geschreven liedje La mirada interior. Maar ook zij slaagde er niet in om het land naar de finale te loodsen. Een jaar later werd een heuse voorronde georganiseerd. De Spaanse zangeres Jennifer ging naar Athene met Sense tu. Dit was het slechtste resultaat ooit voor het land.
Voor de editie van 2007 gooide de Andorrese televisie het over een andere boeg.  Met de band Anonymous werd voor het eerst een kandidaat uit het land zelf uitgekozen, en bovendien eentje die met de drie eerdere inzendingen van Andorra niet te vergelijken was. Anonymous was namelijk een punkband bestaande uit enkele hippe jongens, en hun nummer Salvem el món bevatte naast het Catalaans ook Engelse teksten. Het werd overal genoemd als outsider voor de winst in Helsinki maar het mocht opnieuw niet baten. De groep bleef op een 12de plaats in de halve finale steken. Het werd wel de beste inzending ooit van het land. 
Voor de inzending van 2008 had Andorra en de eurovisiefans hoge verwachtingen maar ook deze inzending bleef steken in de halve finale. We zagen de laatste keer Andorra op het Eurovisiesongfestival in 2009. Met een vrouwelijke versie van Anonymous wou het land deze keer doorstoten naar de finale maar ook dit lukte niet.

JaarArtiestTitelFPtnHFPtn
🇹🇷2004Marta RoureJugarem a estimar-nos18e12pt
🇺🇦2005Marian van de WalLa mirada interior23e27pt
🇬🇷2006JenniferSense tu23e8pt
🇫🇮2007AnonymousSalvem el món12e80pt
🇷🇸2008GiselaCasanova16e22pt
🇷🇺2009Susanne GeorgiLa teva decisió15e8pt
Andorra op het Eurovisiesongfestival 2004 – 2009

Na 2010

Met zes deelnames in de halve finale en geen enkele kwalificatie voor de finale groeide Andorra uit tot het minst succesvolle landen in de geschiedenis van het songfestival. Door dit feit, en tevens vanwege de economische crisis, besloot de Andorrese omroep RTVA in 2010 van een nieuwe deelname af te zien. Ook in de jaren die volgden keerde Andorra niet terug op het Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.