EYM 22: De kandidaten van Noorwegen, Zweden en Tsjechië.

EYM 22: De kandidaten van Noorwegen, Zweden en Tsjechië.

Komende zaterdag vindt in het Franse Montpellier de 20e editie plaats van Eurovision Young Musicians. Negen landen nemen aan deze wedstrijd. Elke dag stellen wij enkele kandidaten voor. Vandaag zijn dat de kandidaten van Noorwegen, Zweden en Tsjechië.

🇳🇴 Noorwegen: Alma Serafin Kraggerud

De Noren zijn een vaste waarden bij Eurovision Young Musicians. Enkel de editie van 1984 heeft de omroep overgeslagen. In 2012 kon Eivind Holtsmark Ringstad voor het land de allereerste overwinning behalen met haar viool. Twaalf jaar eerder, in 2000 was Bergen de gaststad voor het festival.

In de finale van de wedstrijd Virtuos 2022 stonden vier kandidaten. Naast de geldprijs van 100,000 NOK kreeg de winnaar ook het recht om Noorwegen te vertegenwoordigen op Eurovision Young Musicians. Op 4 april won Alma Serafin Kraggerud op haar viool de wedstrijd. Komende zaterdag zal ze het stuk Introduction and Rondo Capriccioso op.28 by C. Saint-Saëns brengen.

🇸🇪 Zweden: Lukas Flink

Zweden neemt sinds 1986 deel aan de wedstrijd en was enkel niet aanwezig op de edities van 1996, 2000 en 2012. In 2006 kon het land voor het allereerste een overwinning behalen bij Eurovision Young Musicians.

De 18-jarige Lukas Flink vertegenwoordigt deze zaterdag Zweden op Eurovision Young Musicians. De trombonist uit Malmö won Polstjärnepriset die al een aantal jaren door SVT wordt gebruikt om de Zweedse vertegenwoordiger voor de wedstrijd te selecteren. Komende zaterdag brengt hij het stuk 1st mvt from Trombone Concerto by H. Tomasi.

🇨🇿 Tsjechië: Daniel Matejča

Tsjechië neemt sinds 2002 deel aan de wedstrijd. Enkel in 2004 en 2008 was het land niet van de partij. Het beste resultaat van de Tsjechen was in 2016 toen Robert Bílý een tweede plaats behaalde.

Dit jaar staat de 16-jarige Daniel Matejča op het podium voor het land. Hij nam in 2021 deel aan de wedstrijd Virtuosos V4+ en de Tsjechische omroep selecteerde hem intern. Komende zaterdag brengt hij het stuk 3rd and 4th mvt Violin Concerto No. 1 by D. Shostakovich op zijn viool.

📷: NRK (Noorwegen) | Polstjärnepriset (Zweden) | Magyar Zene Haza (Tsjechië)

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.