Eurovision60: Travestieten

Het Eurovisiesongfestival bestaat 60 jaar en elke woensdag duiken wij a.d.v. een bepaald thema het rijke archief in. Deze week trekken wij onze vrouwelijke kleren aan want we gaan travestieten spotten op het Eurovisiesongfestival.

Oostenrijk 2014: Conchita Wurst – Rise like a phoenix

Dé travestiet van het Eurovisiesongfestival is toch Conchita Wurst. Door de bezoekers van deze site uitgeroepen tot diva van het jaar. Conchita of eigenlijk Tom is de eerste en enige travestiet die het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen met de James bondachtige song Rise like a phoenix. Conchita is hét bewijs dat een travestiet geen pluimen nodig heeft voor aandacht te trekken. Gewoon een goeie stem en baard volstaan.

Denemarken 2007: DQ – Drama Queen

Van het ene uiterste naar het andere. DQ of Peter voor de vrienden haalde in 2007 alles uit de kast om Europa warm te krijgen voor haar show. Deze drama queen zorgde in plaats van plezier voor veel drama in de huiskamers. Zo hebben we vernomen dat veel Russische kinderen trauma’s opgelopen door het zien van een travestiet. Maar de meeste drama’s zagen we in de toegenomen problematiek van gescheurde trommelvliezen. DQ heeft ons gelukkig maar één keer verblijdt met een optreden want ze strandde in de halve finale.

Slovenië 2002: Sestre – Samo ljubezen

Eén van de eerste travestieten op het Eurovisiesongfestival was de meiden- of mannengroep (zoals u wil) Sestre uit Slovenië. Ze luisteren naar de zeemzoete namen:  Daphne, Emperatizz en Miss Marlena. In stewardessenkleedjes en in het Sloveens zongen ze hun lied. Voor het conservatieve land Slovenië was dit in 2002 een ware shock. Het parlement werd zelfs bijeengeroepen om uitleg te vragen aan de openbare omroep. Gelukkig zagen we Sestre opduiken in Estland en op het einde van de avond werden ze dertiende.

Oekraïne 2007: Vjerka Serdjoetsjka – Dancing lasha tumbai

2007 was het jaar van de travestie. Een vals zingende en met pluimen in zijn gat diva was dat jaar nog maar net in de halve finale gestrand of er stond al een andere klaar in de finale. Oekraïne stuurde dat jaar ook een man in vrouwen kleren oftewel het typeke Vjerka Serdjoetsjka. Populair in het Oosten en na haar doortocht op het Eurovisiesongfestival ook in het Westen. Ze verloor het Eurovisiesongfestival van een vrouw in mannenkleren.

Volgende week: Lente

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.