Eurovision60: De eerste…Kus

Deze week staat Eurosongland een hele week in het teken van 60 jaar Eurovisiesongfestival. Morgen wordt in het Verenigd Koninkrijk de show Eurovision Greatest Hits opgenomen en zaterdag is deze bij ons te zien één. In die bijna 60 edities van het Eurovisiesongfestival is er veel gebeurt. Daarom gaan wij elke avond in de reeks De eerste grasduinen in het archief opzoek naar wie de eerste kus gaf, wat het eerste attribuut was, wie de eer kreeg om het eerste nummer te mogen brengen 60 jaar geleden, de eerste podiumverstoorder. Vandaag gaan we de romantische toer op want we gaan opzoek naar welke personen het eerst een kus gaven op het podium.

De eerste kus
Er is in de 60 jaar van het Eurovisiesongfestival al heel wat afgekust. In Wenen binnenkort zal het Litouwse duo (foto) elkaar vol kussen tijdens hun act This Time. Helaas voor de Litouwers hebben ze de primeur niet. In 2013, het jaar dat het Eurovisiesongfestival plaats vond in Zweden werd er tijdens twee acts gekust tussen personen van dezelfde sekse. Finland stuurde Krista Siegfrids naar Zweden met Marry Me en kuste op het einde van de act een vrouw. Tijdens de intervalact van dat jaar konden de mannen natuurlijk niet achterblijven. In 2003 was er een relletje om het Russische T.A.T.U, de twee vrouwen eisten alle aandacht van de pers op door te zeggen dat ze gaan kussen tijdens hun optreden. Het bleef bij braafjes elkaars handjes houden…
Maar de eerste kus werd al gegeven in 1957.

Het Deense duo Birthe Wilke & Gustav Winckler eindigden hun inzending in 1957, dat tevens de allereerste inzending was van Denemarken met een kus. Een kus die toch wel al snel 11 seconden duurde.

Morgen gaan we opzoek naar het eerste attribuut dat gebruikt werd op het Eurovisiesongfestival. Op onze Twitterpagina loopt sinds gisteren de Twittermarathon: 60 jaar Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.