Eurovision60: De eerste… travestiet

Deze week staat Eurosongland een hele week in het teken van 60 jaar Eurovisiesongfestival. Morgen wordt in het Verenigd Koninkrijk de show Eurovision Greatest Hits opgenomen en zaterdag is deze bij ons te zien één. In die bijna 60 edities van het Eurovisiesongfestival is er veel gebeurt. Daarom gaan wij elke avond in de reeks De eerste grasduinen in het archief opzoek naar wie de eerste kus gaf, wat het eerste attribuut was, wie de eer kreeg om het eerste nummer te mogen brengen, de eerste podiumverstoorder en we starten vandaag we met de eerste travestiet.


De eerste travestiet
Mannen in vrouwenkleren het is bijna jaarlijkse gewoonte tijdens het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar in 2014 won namelijk de travestiet Conchita Wurst met de powerballade Rise Like A Phoenix. Maar neen zij of eigenlijk hij was niet de eerste op het festival. Conchita of eigenlijk Tom was wel de eerste winnaar als man die zich verkleedde als vrouw en wist te winnen. Het hoogtepunt van deelnames van travestieten lag in 2007 toen namen er namelijk twee deel aan de wedstrijd in Helsinki. Denemarken stuurde een echte drama queen met een inzending dat van in het begin tot het einde vol zat met dramatische noten. Hoge punten bleven (gelukkig) uit en het was exit DQ. Veel meer gelukt had de Oekraïense Verka Serduchka. Zij kon net niet winnen met haar Dancing Lasha Tumbai maar ze had wel een vette hit in heel Europa te pakken. Maar we gaan nog meer terug in de tijd. In 2002 stuurde het conservatieve Slovenië drie travestieten naar Estland. Toen de winnaar van EMA2002 bekend werd gemaakt sprongen er heel wat Slovenen uit hun sloven maar de Sloveense openbare omroep zette door en stuurde Sestre met Samo Ljubezen toch mét opgeblonken stewardessenpakjes. 

Maar wie was nu de allereerste travestiet op het Eurovisiesongfestival? Die komt verrassend uit Noorwegen. In 1986 werd het Eurovisiesongfestival voor het eerst georganiseerd in Noorwegen. De Noorse sensatie The Great Garlic Girls mochten als achtergrond dienen bij de zender Ketil Stokkan. De eerste travestiet op het Eurovisiepodium kwam dus uit Noorwegen en wel al uit 1986. De inzending van Noorwegen in 1986 kan je hier bekijken.

Morgen gaan we opzoek naar de eerste kus dat er is geweest op het Eurovisiesongfestival. Op onze Twitterpagina loopt sinds vandaag de Twittermarathon: 60 jaar Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.