De Pareltjes (87)

Elke zondag zit je bij Eurosongland op de eerste rij om het archief van het Eurovisiesongfestival in te duiken. Vandaag is de Moldavische inzending van 2005 aan de beurt.

Zdob şi Zdub – Bunica bate toba
Moldavië is één van de laatste landen dat een debuut maakte op het Eurovisiesongfestival want we zagen het land pas voor de eerste keer verschijnen in 2005. Deze week is ook deze inzending onze parel. De eerste Moldavische kandidaat werd gekozen via O melodie pentru Europa 2005 met zestien kandidaten. De winnaar van deze voorronde werd gekozen door een mix van televoting en een vakjury. Van de 16 kandidaten kon Zdob şi Zdub zich tot winnaar kronen met het nummer Boonika bate doba.


Het Eurovisiesongfestival van 2005 was het vijftigste Eurovisiesongfestival en vond voor de eerste maal plaats in Oekraïne. Omdat Moldavië voor de eerste keer deelnam moest het aantreden in de halve finale. Die overleefde de groep met glans want ze werden in de halve finale knap tweede (net na buurland Roemenië). Tijdens de finale, die gehouden werd op 21 mei 2005 trad Zdob şi Zdub als zevende aan, net na Turkije en voor Albanië. De eerste Moldavische inzending kon een knappe zesde plaats behalen met 148 punten. Twee keer kreeg het land de 12 punten. Eén keer van buurland Roemenië en de andere 12 kwamen uit Oekraïne. België had één punt over voor deze inzending terwijl Nederland geen enkel punt gaf.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.