De Pareltjes (86)

Elke zondag zit je bij Eurosongland op de eerste rij om het archief van het Eurovisiesongfestival in te duiken. Vandaag is de Joegoslavische inzending van 1983 aan de beurt.

Danijel Popović – Dzuli
Joegoslavië bestaat de dag van vandaag niet meer maar in 1983 was het springlevend. Sinds 1961 nam het land deel aan het Eurovisiesongfestival en in 1992 was het er voor het laatst bij. Sindsdien werd Joegoslavië: Kroatië, Servië, Bosnië & Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Macedonië en Slovenië. Alle landen (op Kosovo na) nemen sindsdien apart deel aan het festival. Terug naar 1983 want toen organiseerde de nationale omroep van Joegoslavië, JRT een nationale finale om hun kandidaat aan te duiden voor het Eurovisiesongfestival in München. Op 4 maart 1983 traden er 16 kandidaten aan tijdens een liveshow. De winnaar werd gekozen door 8 regionale jury’s die punten volgens het Eurovisie-systeem mochten geven. Danijel Popović kon met het nummer Dzuli winnen.


Het Eurovisiesongfestival van 1983 was het achtentwintigste Eurovisiesongfestival en vond voor de tweede maal plaats in Duitsland. Danijel trad die avond als 12de aan, net na de Nederlandse inzending en voor Cyprus. Op het einde van de avond kon Joegoslavië een mooie vierde plaats behalen met 125 punten wat een evenaring was van 1962. Vijf keer kreeg het land de volle twaalf punten waaronder ook van België. Nederland gaf zeven punten.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.