De Pareltjes (81)

Elke zondag duiken wij hier bij Eurosongland het archief van het Eurovisiesongfestival in op zoek naar nummers die we niet mogen vergeten. Vandaag zijn we aanbeland bij de Zweedse inzending van 1991.
Carola – Fångad av en stormvind 
Sinds jaar en dag is de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival Melodifestivalen en ook in 1991 was dat niet anders. Het werd zelfs een jubileumaflevering want het was de 30ste editie. In 1991 werd Melodifestivalen georganiseerd op één avond en Malmö werd de gelukkige gaststad. Tien kandidaten namen er deel waaronder Carola die Zweden al vertegenwoordigde in 1983. Een vakjury uit elke grote stad van Zweden mocht zijn favoriet bekend maken. De punten gingen van 1,2,4, 6 en 8. Op het einde van de avond werd bekend gemaakt dat Carola Zweden voor de tweede keer mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Deze keer met het nummer Fångad av en stormvind

Het Eurovisiesongfestival van 1991 vond plaats in de Italiaanse hoofdstad Rome. Er namen 22 landen deel aan deze editie. Malta keerde na jaren van afwezigheid terug en Nederland was er omwille van de Dodenherdenking niet bij. Carola trad als achtste van de avond aan, net voor Frankrijk en na Luxemburg. Op het einde van de avond werd Carola gedeeld eerste met 146 punten. Ook de Franse Amina behaalde 146 punten. De regel in 1991 was dat het land met de meeste 12 punten als overwinnaar werd uitgeroepen maar beide landen hadden vier maal de 12 punten gekregen. Dan werd er gekeken naar hoeveel keer de beide landen tien punten hadden gekregen. Met een 5-2 voordeel aan 10 punten werd de Zweedse Carola met haar Fångad av en stormvind tot winnares uitgeroepen. Het werd de derde Zweedse overwinning op het Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.