De Pareltjes (40)

Ze is voorbij, die mooie zomer maar niet getreurd! Vanaf vandaag duiken wij van Eurosongland weer elke zondag in het rijke archief van het Eurovisiesongfestival. Er staat een boeiend derde seizoen voor je klaar vol winnaars en verliezers maar één ding hebben ze gemeen het zijn allemaal pareltjes. Wil je seizoen 1 en seizoen 2 herbeleven? Dat kan door hier te klikken.
Om het derde seizoen te openen duiken we niet ver in het Eurovisiesongfestivalarchief. We keren terug naar het festival van 2012. Dat jaar werd het festival georganiseerd in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe na winst van Ell & Nikki het jaar ervoor. Het was de enige en voorlopig ook eerste keer dat het Eurovisiesongfestival neerstreek in de Kaukasus. De Crystal Hall werd de zaal waar er 42 landen zouden strijden voor de titel van winnaar van het Eurovisiesongfestival 2012. Montenegro keerde terug naar het festival en Armenië en Polen blonken dan weer in afwezigheid.
De parel van deze week gaat over de Zweedse inzending van dat jaar. Zweden kiest al jaar en dag zijn kandidaat via Melodifestivalen en ook in 2012 was dit het geval. Loreen nam voor de tweede maal deel aan Melodifestivalen en wist in 2012 te winnen met  de dancepop song “Euphoria”. Zij mocht dus Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Bakoe.
Loreen mocht met haar “Euphoria” aantreden in de tweede halve finale op donderdag 24 mei 2012. Met 181 punten won Loreen de tweede halve finale. De top drie werd vervolledigd door Servië en Litouwen. Tijdens de finale mocht Loreen aantreden als 17de op 26 deelnemers na Griekenland (werd 17de) en Turkije (werd 7de). Tijdens de puntentelling werd het al snel duidelijk dat Zweden de winnaar van de avond ging worden. Ze haalde maar liefst 18 keer de volle 12 punten binnen en eindigde op de eerste plaats met 372 punten. Later werd “Euphoria” een heuse zomerhit in heel Europa.


Volgende week trekken we naar het Eurovisiesongfestival van 2000.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.