De nummer 7 van de grootste diva’s

07: Carola HƤggkvist

U kon de afgelopen maanden stemmen voor uw grootste diva. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer 7 in onze lijst. Op nummer zeven staat Ć©Ć©n van de bekendste Zweedse artiesten na ABBA. Carola HƤggkvist werd geboren in Sƶdersjukhuset in 1966. Op 11-jarige leeftijd kwam ze al op de televisie, na een talentenjacht te hebben gewonnen. In 1982 werd haar aangeboden om mee te doen aan Melodifestivalen, maar ze sloeg het aanbod af. Een jaar later deed ze wel mee aan de Zweedse preselectie.

De diva op het Eurovisiesongfestival

Drie keer heeft Carola de Zweedse preselectie Melodifestivalen gewonnen en dus ook drie keer Zweden vertegenwoordigd op het Eurovisiesongfestival. De eerste keer was in 1983 met het nummer FrƤmling 

Winst werd er met FrƤmling niet behaald maar wel een mooie derde plaats. Een kijkcijferrecord werd er wel in Zweden gebroken. 6.1 miljoen Zweden zagen Carola aantreden in MĆ¼nchen. De single ging mĆ©Ć©r dan 1 miljoen keer over de toonbank. FrƤmling werd ook een hit in Europa als Love isn’t love. Ze nam ook een Nederlandse (Je ogen hebben geen geheimen meer) en een Duitse (Fremder) versie op. In Nederland bracht Carola verder nog de singles Hunger en Albatros (in het Nederlands gezongen) uit.
In 1990 maakte ze een comeback op het podium van Melodifestivalen met het lied Mitt i ett Ƥventyr . Ze eindigde als tweede, achter Edin-ƅdahl. Een jaar later won ze opnieuw Melodifestivalen met FĆ„ngad av en stormvind.
Deze keer was het wel prijs voor Carola. Het Eurovisiesongfestival in Rome won ze met hetzelfde aantal punten als de Franse Amina. Beide landen hadden evenveel twaalven gekregen, maar bij de tienen lag Carola voorop. Op basis van de toen geldende Eurovisieregels won Zweden. 
In 2006 deed Carola opnieuw mee aan Melodifestivalen, met het liedje Evighet. Ze won de Zweedse voorronde overtuigend, en werd hiermee de eerste artiest in de geschiedenis die Melodifestivalen drie keer wist te winnen. In Athene, bij het Eurovisiesongfestival 2006, trad ze aan met de Engelse versie Invincible.
Carola won niet met Invincible maar werd toch mooi vijfde. Tijdens de Melodifestivalen in 2008 waagde Carola het opnieuw met een duet met zanger Andreas Johnson. Het draaide op niets uit aangezien ze zijn blijven steken in de tweede kans ronde. 

Morgen: nummer 6
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.