De nummer 7 van de grootste diva’s

07: Carola Häggkvist

U kon de afgelopen maanden stemmen voor uw grootste diva. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer 7 in onze lijst. Op nummer zeven staat één van de bekendste Zweedse artiesten na ABBA. Carola Häggkvist werd geboren in Södersjukhuset in 1966. Op 11-jarige leeftijd kwam ze al op de televisie, na een talentenjacht te hebben gewonnen. In 1982 werd haar aangeboden om mee te doen aan Melodifestivalen, maar ze sloeg het aanbod af. Een jaar later deed ze wel mee aan de Zweedse preselectie.

De diva op het Eurovisiesongfestival

Drie keer heeft Carola de Zweedse preselectie Melodifestivalen gewonnen en dus ook drie keer Zweden vertegenwoordigd op het Eurovisiesongfestival. De eerste keer was in 1983 met het nummer Främling 

Winst werd er met Främling niet behaald maar wel een mooie derde plaats. Een kijkcijferrecord werd er wel in Zweden gebroken. 6.1 miljoen Zweden zagen Carola aantreden in München. De single ging méér dan 1 miljoen keer over de toonbank. Främling werd ook een hit in Europa als Love isn’t love. Ze nam ook een Nederlandse (Je ogen hebben geen geheimen meer) en een Duitse (Fremder) versie op. In Nederland bracht Carola verder nog de singles Hunger en Albatros (in het Nederlands gezongen) uit.
In 1990 maakte ze een comeback op het podium van Melodifestivalen met het lied Mitt i ett äventyr . Ze eindigde als tweede, achter Edin-Ådahl. Een jaar later won ze opnieuw Melodifestivalen met Fångad av en stormvind.
Deze keer was het wel prijs voor Carola. Het Eurovisiesongfestival in Rome won ze met hetzelfde aantal punten als de Franse Amina. Beide landen hadden evenveel twaalven gekregen, maar bij de tienen lag Carola voorop. Op basis van de toen geldende Eurovisieregels won Zweden. 
In 2006 deed Carola opnieuw mee aan Melodifestivalen, met het liedje Evighet. Ze won de Zweedse voorronde overtuigend, en werd hiermee de eerste artiest in de geschiedenis die Melodifestivalen drie keer wist te winnen. In Athene, bij het Eurovisiesongfestival 2006, trad ze aan met de Engelse versie Invincible.
Carola won niet met Invincible maar werd toch mooi vijfde. Tijdens de Melodifestivalen in 2008 waagde Carola het opnieuw met een duet met zanger Andreas Johnson. Het draaide op niets uit aangezien ze zijn blijven steken in de tweede kans ronde. 

Morgen: nummer 6

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.