Back to Junior Eurovision 2012

Junior Eurovision 2012
De komende 12 weken keren we terug in de tijd en kijken we naar het kleine broertje van het Songfestival, het Junior Songfestival. Vandaag zijn we aanbeland in 2012.


Het organiserende land
Voor de tiende verjaardag van het festival koos men ervoor terug te keren naar één van de stichtende landen namelijk Nederland. Het was de eerste keer dat een land het festival voor de 2de keer mocht organiseren.

De deelnemende landen
Ondanks deze feestelijke editie, was het lang onduidelijk of het festival werkelijk kon doorgaan. Op het einde van de rit namen er slechts 12 landen deel, het absolute minimum. Bulgarije, Letland, Litouwen en Macedonië trokken zich terug. Echter debuteerden ook 3 landen namelijk Albanië, Azerbeidzjan en Israël.

De Belgische en Nederlandse selectie
In tegenstelling tot de vorige jaren, verliep de selectieprocedure dit jaar iets anders voor Junior Eurosong. Drie dagen lang werden er nu voorrondes gebracht met elk 3 artiesten. Van elke voorronde ging de winnaar door en de jury koos op het einde nog 1 wildcard. De halve finales en de finale werden gepresenteerd door Niels Destadtsbader. In de finale besliste het publiek thuis dat Fabian met zijn lied Abracadabra naar Nederland mocht.

In Nederland ging men voort op hetzelfde elan. Dit jaar werden er acht artiesten gekozen die onderverdeeld werden in 2 halve finales. De top 2 ging door naar de finale + één wildcard gekozen door de jury. In de finale besliste een kinderjury, expertenjury en televoting wie de winnaar was. Uiteindelijk won Femke met het lied Tik tak tik.

Het festival
Het festival werd georganiseerd in Heineken Music Hall in Amsterdam. De show werd gepresenteerd door Ewout Genemans en Kim-Lian van der Meij. Kim-Lian was zo de eerste presentatrice die tweemaal het festival presenteerde.

België en Nederland moesten respectievelijk aantreden als vijfde en laatste.

De puntentelling verliep volgens het principe van 50% televoting en 50% jury. De puntentelling was in vergelijking met andere jaren saai. Oekraïne kwam al snel aan kop en won het festival ook met zo’n 138 punten. Fabian werd vijfde voor ons land met 72 punten. Nederland eindigde op een zevende plaats met 69 punten.

De nasleep van het festival
Oekraïne was al van bij het begin de topfavoriet voor winst. Anastasija Petryk won dan ook overtuigend met “Nebo”. In 2013 bracht het zangeresje nog twee singles uit in Oekraïne. 
Rond de Belgische en Nederlandse kandidaat bleef het ontzettend rustig.

Volgende week: Back to Eurovision 2013 (slot)

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.