Back to Junior Eurovision 2007

Junior Eurovision 2007
De
komende 12 weken keren we terug in de tijd en kijken we naar het kleine
broertje van het Songfestival, het Junior Songfestival. Vandaag zijn we
aanbeland in 2007.
Het organiserende land
Na reeds 2 keer de strijd verloren te hebben in 2005 en 2006 koos de EBU er deze keer toch voor om AVRO, Nederland het festival te laten organiseren. 

De deelnemende landen
In

tegenstelling tot het vorige jaar, waren er heel wat wijzigingen.
Vier landen debuteerden op het festival namelijk Armenië, Bulgarije, Georgië en Litouwen. Spanje trok zich ondanks ijzersterke resultaten terug van het festival net zoals Kroatië. Zij mochten niet deelnemen omdat ze in 2006 de finale niet live hadden uitgezonden.

De Belgische en Nederlandse selectie
De VRT koos zoals gewoonlijk voor een nationale selectie. De selectie verliep in 3 fases. In de voorronde met 9 kandidaten werden de 3 slechtste geëlimineerd.
In de halve finale werd het aantal verminderd naar 4 en in de finale won uiteindelijk de groep Trust met hun lied Anders.

Ook
in Nederland verkoos men opnieuw een nationale finale. Deze keer was er niet onmiddellijk een finale maar eerst 2 halve finales. In elke halve finale namen 5 artiesten deel en de top 2 ging rechtstreeks + 1 wildcard. In de finale won uiteindelijk Lisa,Amy en Shelley met hun lied Adem in,adem uit.

 
Het festival

Het festival werd georganiseerd in Rotterdam, Nederland. De show werd gepresenteerd door Sipke Jan Bousema en Kim-Lian Van der Meij.
België en Nederland moesten respectievelijk aantreden als tweede en tiende.
De intervalact werd verzorgd door Katie Melua en alle artiesten van het festival die samen een lied zongen.

De
puntentelling verliep zoals op het grote festival met 100% televoting. De puntentelling was enorm spannend tot op het laatste. Debutant Armenië leek op de overwinning af te stevenen maar uiteindelijk won Wit-Rusland voor het tweede keer het festival. Men had slechts 1 punt voorsprong op de tweede.

België eindigde op een teleurstellende 15de plaats en kreeg enkel punten van buurland Nederland. Nederland eindigde niet veel hoger op een 11de plaats met 39 punten, waarvan 10 uit België.


De nasleep van het festival
Voor de winnaar van het festival Alexey Zhigalkovich was de overwinning een bekroning voor zijn jonge carrière want eerder had hij al prijzen gewonnen in zijn thuisland, Bulgarije en zelfs Italië.

Voor Trust eindigde het festival in mineur en ze beslisten dan ook vrij snel om de groep stop te zetten. Echter in 2013 zagen we Eva en Elias terug op tv met hun deelname aan The Voice Van Vlaanderen.

Voor het meidentrio uit Nederland kwam er nog geen einde aan hun carrière. Ze kregen een contract bij een platenlabel en namen enkele singles op.
Inmiddels in hun naam veranderd naar O’G3NE en nemen ze momenteel aan The Voice of Holland.

Volgende week: Back to Eurovision 2008

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.