Austria’s rise to heaven deel 24: 1985

Oostenrijk nam in 1985 voor de 24ste maal deel aan het Eurovisiesongfestival, dat gehouden werd in de Zweedse stad Göteborg.
Selectieprocedure
In tegenstelling tot de voorbije edities, opteerde de ORF deze keer nog eens voor een interne selectie.
Men verkoos uiteindelijk Gary Lux die het lied Kind dieser Welt zou zingen.


Gary Lux was een toen 26-jarige Oostenrijkse zanger. Reeds voor zijn deelname in 1985

had hij al bekendheid opgedaan op het eurovisiesongfestivalpodium. In 1983 maakte hij deel uit van de groep Westend, die 9de werd. Ook in 1984 trad hij op als backing vocal.

Het lied Einfach weg werd geschreven door Mick Jackson en Michael Kunze, die al veel ervaring hadden. Het lied zelf ging over de onschuld en de kracht van kinderen.

Het festival
Het festival werd in 1985 georganiseerd in Zweden na hun 2de overwinning. In totaal namen er 19 landen deel aan het festival. Nederland nam niet deel omwille van een nationale rouwdag, ook Joegoslavië koos niet deel te nemen. Griekenland en Israël keerden dan weer na 1 jaar afwezigheid terug.
Oostenrijk moest als 17de aantreden tijdens de show, net na Zweden en voor Luxemburg.

De puntentelling volgde nog steeds het principe van 12,10 en 8-1 punten. Slechter dan in 1984 ging niet dus Gary zette een behoorlijke prestatie neer met een 9de plaats en 60 punten. Men ontving van 3 landen (Israel, Duitsland en UK) 10 punten en zelf gaven ze 12 punten aan de winnaar Noorwegen.

De nasleep van het festival
Ook na het festival bleef Gary nog zeer actief in de wereld van eurosong.  In 1987 nam hij nogmaals als soloartiest deel, met veel minder succes. In 1993 en 1995 was hij nog tweemaal backing vocal.

Volgende week 1986: Tijd is eenzaam? Punten ook?

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.