Austria’s rise to heaven deel 21: 1982

Ook na het minder goede resultaat in 1981 met een 17de plaats, besliste Oostenrijk deel te nemen aan het festival.


Selectieprocedure
Net zoals vorig jaar koos men er opnieuw voor een nationale finale te organiseren. Deze keer werd zowel de artiest als het lied aangeduid door het publiek. Het evenement vond plaats op 25 maart in de studio’s van de ORF. In totaal namen 12 liedjes deel aan deze finale en de winnaar werd bepaald door 290 mensen via de telefoon.
Uiteindelijk won Mess met het lied Sonntag.Mess
is een Oostenrijkse zangduo die bestond uit Fritz en Elizabeth Engstler. Voor het festival hadden ze nog geen naambekendheid verworven.Het lied Sonntag gaat natuurlijk over zondag en wat men allemaal doet op die dag. Gewoon luieren lijkt het beste wat je kan doen.


Het festival
Het
festival werd in 1981 georganiseerd in Harrogate, Verenigd Koninkrijk.

In totaal namen er 18 landen deel aan het festival. Frankrijk en Griekenland trokken zich om diverse redenen terug van het festival.
Oostenrijk moest als 10de aantreden deze avond, net na Zweden en voor België.

De puntentelling was nog steeds dezelfde met 12 punten voor het favoriete lied van elke jury. Daarna 10 punten voor het 2de favoriete lied en zo door tot 1 punt.
In tegenstelling tot 1981 was dit festival iets succesvoller voor Oostenrijk. Men eindigde in de middenmoot van het klassement met een 9de plaats en 57 punten.
Het hoogste aantal punten (10) kreeg men van gastland Verenigd Koninkrijk.
Zelf gaven ze het maximum van de punten ook aan het gastland.

De nasleep van het festival
Net zoals voor dit festival, was er geen naambekendheid meer van de groep zelf. Echter de 2 groepsleden trouwden later met elkaar, om daarna weer te scheiden.
Elizabeth werkt momenteel nog steeds bij de ORF.


Volgende week 1983: Waait er een nieuwe wind door het festival?

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.