“Waarom doet België niet mee aan het junior Eurovisiesongfestival in Nice?”

“Waarom doet België niet mee aan het junior Eurovisiesongfestival in Nice?”

Bij 12Points krijgen wij rond deze tijd steeds dezelfde vraag binnen. Namelijk: “Waarom doet België niet mee aan het junior Eurovisiesongfestival?”. Wij zochten een antwoord.

De Vlaamse omroep VRT en de Waalse tegenhanger RTBF (enkel in 2004 en 2005) namen tussen 2003 en 2012 deel aan het junior Eurovisiesongfestival maar op 26 maart 2013 kondigde de VRT aan dat het niet meer zou deelnemen aan het festival. In het persbericht van 26 maart 2013 stond het volgende:

“We willen de focus nog meer verleggen van de wedstrijd en ‘the winner takes it all’ naar de overtuiging dat alle deelnemers winnaars zijn. Bovendien hebben we vastgesteld dat ons eigen nationale traject – Junior Eurosong – bij de Ketnetters veel meer leeft dan het internationale. Niet alleen de winnaar is een idool voor de Ketnetters, maar alle deelnemers. Dat is het spoor dat we verder zullen volgen en uitbouwen. We gaan proberen de kinderen nog meer de kans te geven om een parcours met coaching en opleiding te volgen. Door het internationale event los te laten, krijgen we meer ruimte om de schijnwerpers op alle kinderen te zetten en een meer divers palet aan talenten aan te spreken.”

Kort samengevat kunnen we zeggen: Er is te weinig interesse bij het publiek en bij de VRT om het project verder te zetten. Maar is dat ook zo? De opvolger van Junior Eurosong namelijk Wie wordt Junior 2013 kreeg maar één editie… Niet echt een grote interesse lijkt ons. Later investeerde de VRT wel in programma’s waarbij er jong talent wordt gezocht die de hoofdrol mag vertolken in een musical. In 2021 was het trouwens de laatste keer dat Ketnet een editie van Ketnet musical organiseerde.

Door de besparingsgolf bij de VRT (die al jaren aan de gang is) zien wij niet direct tekenen dat Ketnet of VRT1 zou beslissen om opnieuw een kandidaat te sturen naar het junior Eurovisiesongfestival maar zeg nooit nooit… Vaak worden er op Ketnet nog uitzendingen heruitgezonden met beelden van de voorrondes van junior Eurosong.

Hoe zit het dan met de Waalse omroep RTBF? Deze omroep verzorgde de inzending voor het festival in 2004 en 2005. Omdat het junior Eurovisiesongfestival in 2005 in België plaatsvond werd beslist dat de VRT samen met de RTBF het festival mocht organiseren. Maar de kijkcijfers voor het festival waren in Wallonië bedroevend laag. Hierop besliste de RTBF om niet meer deel te nemen.

Elk jaar stellen wij, samen met nog enkele fans van het junior Eurovisiesongfestival de vraag aan de VRT en de RTBF of er toch geen comeback komt maar opnieuw kwam er een negatief antwoord.

Alle Belgische inzendingen voor het junior Eurovisiesongfestival op een rij:

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.