Ukraines Rise to Heaven [8]: Het kan ook sober.

In mei 2017 zal Oekraïne het gastland zijn voor het 62ste Eurovisiesongfestival en dat hebben ze allemaal te danken aan de winst van Jamala in Stockholm. Elke woensdag keren wij van Eurosongland terug naar een Oekraïense inzending en vandaag gaan we terug naar 2010.

Het kan ook sober.

De voorronde van het Eurovisiesongfestival voor Oekraïne liep in 2010 volledig in de soep. De nationale omroep NTU had Vasyl Lazarovich geselecteerd om het land te vertegenwoordigen in Oslo. Tijdens een nationale finale zong ze vijf nummers waaruit de kijkers en een vakjury het beste nummer selecteerden. De keuze viel op het lied I love you maar op 15 maart, 10 dagen na de voorronde raakte bekend dat de inzending niet in goede aarde viel bij de bazen van NTU. Er kwam een nieuwe selectie met verschillende kandidaten waaronder ook Vasyl Lazarovich. In deze voorronde werd hij met zijn inzending I love you slechts zevende en ging de winst naar Alyosha met het nummer To be free. Echter, het nummer stond in 2008 al op een Myspace account en strookte zo tegen de regels van het Eurovisiesongfestival. Op maandag 22 maart, de dag waarop EBU de inschrijvingen voor het Eurovisiesongfestival 2010 sloot had Oekraïne nog geen lied. Hierdoor kreeg de omroep NTU per dag een boete opgelegd. Woensdag 24 maart, twee dagen na het sluiten van de inschrijvingen kwam NTU met het bericht dat Alyosha het nummer Sweet people zal zingen in Oslo. Het werd een sobere maar krachtige ballade.

Alyosha trad aan tijdens de tweede halve finale op donderdag 27 mei 2010 als achtste aan net na Azerbeidzjan en voor de Nederlandse inzending. Oekraïne werd als één van de tien beste landen afgeroepen aan het einde van de tweede halve finale. Ze kon de zevende plaats behalen met 77 punten. Dit was genoeg om doortestoten naar de finale van het Eurovisiesongfestival. In die finale trad Alyosha aan als zeventiende. Net na IJsland en voor Frankrijk. Op het einde van de avond bleek Alyosha als tiende geëindigd was met 108 punten. Azerbeidzjan en Wit-Rusland gaven de meeste punten namelijk tien. Nederland gaf zeven punten en België geen enkel.

Volgende week: Moet er nog zand zijn?

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.