Ukraines Rise to Heaven [7]: Show, show, show.

In mei 2017 zal Oekraïne het gastland zijn voor het 62ste Eurovisiesongfestival en dat hebben ze allemaal te danken aan de winst van Jamala in Stockholm. Elke woensdag keren wij van Eurosongland terug naar een Oekraïense inzending en vandaag gaan we terug naar 2009.

Show, Show, Show.

Voor het Eurovisiesongfestival van 2009 in Moskou koos de nationale omroep van Oekraïne, NTU om da kandidaat te selecteren via een nationale voorronde. Twintig kandidaten zouden aantreden in één van de twee halve finales en de beste vijf gingen door naar de finale. De drie shows zouden doorgaan in het Sports Palace in Kiev, waar het Eurovisiesongfestival enkele jaren eerder werd georganiseerd. In het najaar van 2008 werd beslist om één van de twee halve finales te schrappen en de halve finale intern te laten doorgaan. Alle veertien kandidaten die deelnamen aan de halve finale mochten dan toch uiteindelijk aantreden in één show, de finale namelijk. Svetlana Loboda won deze voorronde met het nummer Be My Valentine.

Svetlana trad aan tijdens de tweede halve finale op donderdag 14 mei 2009 als als 17de, net na Albanië en voor Estland. Bij de onthulling van de finalisten bleek dat men erbij was. Men eindigde als 6de in de halve finale met 80 punten. Geen enkel land had de twaalf punten over voor deze inzending. Maar de zesde plaats was voldoende om door te stoten naar de finale. Daar trad Svetlana als als 21ste, na Noorwegen en voor Roemenië. Op het einde van de avond bleek dat de Oekraïense inzending op een twaalfde plek was geëindigd met 76 punten. België & Nederland hadden geen punten over voor deze inzending.

Volgende week: Het klimaat.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.